Svet24
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kako na krožnike vrtcev in šol spraviti čim več domače hrane?


A. K.
20. 3. 2014, 09.20
Posodobljeno
21. 03. 2014 · 08:28
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

dsc_1210_000.jpg
Arhiv Dolenjskega lista
DSC_1210
dsc_1210.jpg
Včerajšnji dogodek je bil namenjen tudi ponudnikom lokalno pridelane hrane, da se srečajo s potencialnimi naročniki.
seja028.jpg
Obšolski vrtovi v Posavju niso več nobena redkost.

Od globalnega k lokalnemu. S to mislijo se je sevniška občina že pred časom lotila spodbujanja javnih zavodov, da pri iskanju dobaviteljev za hrano dajo prednost domačim proizvajalcem. V ta namen so včeraj skupaj z Regionalno razvojno agencijo Posavje, kmetijskim ministrstvom in Lokalno akcijsko skupino Posavje v sevniški kulturni dvorani organizirali tudi posebno regijsko konferenco, ki je bila namenjena vodstvom javnih zavodov z obrati javne prehrane, organizatorjem prehrane v teh zavodih in ne nazadnje tudi samim kuharjem, da bi tudi v praksi prišlo do uveljavitve teh načel v javnih zavodih.

»IZ NAŠE JE, DOBRO JE«. Tako so na sevniški občini poimenovali projekt, ki je sofinanciran s strani Evropskega kmetijskega sklada za razvoj podeželja osi Leader, pod okriljem katerega so doslej uredili že pet obšolskih vrtov, s katerimi želijo pri otrocih povečati zavedanje o pomenu uživanja lokalno pridelane hrane.

Argumentov, zakaj v domačem okolju pridelano hrano v največji možni meri vključiti v jedilnike javnih zavodov – med njimi šol, vrtcev, bolnic in domov za upokojence – je po mnenju stroke veliko. Od večje sledljivosti in varnosti hrane, izboljšanja zdravja in kakovosti okolja do ohranjanja urejenosti in obdelanosti podeželja ter krepitve ekonomske blaginje lokalnih pridelovalcev in predelovalcev, ki na ta način lahko ustvarjajo tudi nova delovna mesta.

Spremenjeni miselnosti o pomembnosti lokalno pridelane hrane pa je na srečo začela slediti tudi zakonodaja, ki je javne zavode začela spodbujati k naročanju lokalno pridelanih živil. Kljub temu pa končnega cilja - javni zavodi lahko 20 odst. skupne vrednosti vseh sklopov javnega naročila namenijo lokalnim pridelkom - marsikje še vedno ne dosegajo oziroma so od njega celo zelo oddaljeni.

Več pa v tiskanem Dolenjskem listu!


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.