Gostinci: Gostov je že zaradi strahu veliko manj – zakaj so potrebni še tako drastični ukrepi?
Skokovita rast potrjenih okužb je večino Slovenije 15. oktobra obarvala rdeče. To je pomenilo ponovno zaprtje gostinskih lokalov, že drugič letos. Gostinci so po eni strani obupani, počutijo se nemočne, ker ne vedo, kako preživeti sebe, družino, sodelavce, po drugi strani pa ohraniti dejavnost, s katero se jih večina ukvarja že celo svoje življenje.

Gostinstvo niso samo skodelice za kavico, kozarci, krožniki … To so tisoče in tisoče evrov vredne investicije, to so vsakodnevne skrbi, da je lokal urejen, gosti zadovoljni, delavci in dobavitelji plačani. Letošnje izgubljeno leto bo marsikoga pahnilo v rdeče številke.
Botra: »Odvisni smo od velikih dogodkov, ki jih ni ...«
Medtem ko so v poletnem času bari in restavracije nekako zaživeli, pa so večji ponudniki, ki imajo prostor tudi za organizacijo porok, čutili krepki izpad. »V letošnje leto smo stopili zelo optimistično, dela bi imeli več kot dovolj. Rezerviranih je bilo 30 porok, izpeljali smo jih šest,« sta povedala Boštjan Levanič in Doris Cigula Levanič iz Botra gostinstva v Gorišnici.
»Leta 2017 sva razširila in na novo opremila kuhinjo, naenkrat lahko pripravimo 1.000 obrokov. Imamo več jedilnic in dvorano, v katerih smo prirejali poročna slavja, družinska in poslovna praznovanja, ponujali smo pogostitve na terenu (catering). Namensko smo se odločili, da gremo v to smer. Na eno soboto smo bili sposobni izvesti tri poroke: eno pri nas in dve v dvoranah na terenu. Sedaj vse stoji. Naš poslovni model smo razvijali v smeri organizacije večjih dogodkov, ki jih letos zaradi omejitev združevanja ljudi ne moremo izvajati. Nekaj let smo trdo garali in investirali. Sedaj naj vse ugasnemo ali delamo v manjšem obsegu?! Čemu potem kuhinja, dvorana, jedilnice, ekipe ljudi? V razmerah, kakršne so, ne vemo, čemu in kako naj služijo. Ne moremo živeti samo od ponudbe malic, pic, hitre hrane, dostave hrane. Odvisni smo od velikih dogodkov, v tej smeri smo razvijali poslovanje. Po prvem zaprtju smo se komaj pobrali. Ni enostavno niti ugasniti niti znova zagnati dejavnosti. Eno in drugo za seboj potegne visoke stroške. Ob zaprtju ostanejo neporabljene zaloge blaga, ki je tudi hitro pokvarljivo. Po drugi strani pa vsako odprtje predstavlja precej visoke stroške. Takšne dejavnosti ne moreš zagnati z 200 evri … Kaj bomo sedaj jeseni in čez zimo, ne vemo. To se lahko ponavlja v nedogled. Najhujša je negotovost, ko ne veš, kaj bo,« sta povedala Levaničeva in dodala, da letos beležita 80-odstotni izpad prometa.
Gostinci najbolj pazimo na ukrepe, pa nas najprej zaprejo ...
Preberite več v Štajerskem Tedniku
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se