© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Najboljši recept za znamenito sladico


Oglasno sporočilo
23. 3. 2023, 08.28
Posodobljeno
29. 03. 2023 · 13:55
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Klasični Dunaj in domače podeželje

dolcela2.jpeg

Najstarejša slovenska velikonočna jed je juha aleluja, ki so jo predvsem reveži skuhali iz posušenih repinih olupkov, ki so ji dodali krompir ali ajdovo kašo, bogatejši kmetje pa tudi nekaj svinjske masti ali ocvirkov. Ja, Slovenija vedno bolj diši po skromnosti in iznajdljivosti, Avstrija bolj klasično, tradicionalno, Italija pa sproščeno in pesniško. A seveda vsi vonji in okusi so se skozi našo sosedsko zgodovino bogato pomešali.

DOLCELA_namigi.jpg

Veste, da slavni dunajski zrezek svojega izvora nima na Dunaju, ampak v Benečiji? V Avstrijo je zrezek po pričevanju legende prinesel avstrijski feldmaršal Radetzky okrog leta 1857, a zdaj ob njem vedno najprej pomislimo na Avstrijo. Torta Sacher je sploh nekaj posebnega, saj je recept zanjo še vedno velika skrivnost. Ali pa linška torta, veste, da velja njen recept za prvi napisan recept za torte na svetu? Saj vam pravimo, Avstrija ima kup tradicije in še več vonjav.

Sacherjeva torta (Avstrija)

Sacherjeva torta Sestavine za 12 kosov:

3850104216770_Dolcela pecilni prasek 12 g_F2_M_Novo.jpg

PRIPRAVA:

Jajca penasto stepite s sladkorjemin ščepcem soli. Moko in kakav presejte v skledo in primešajte sodo bikarbono in cimet. Stopite maslo in ga počasi vmešajte v jajčno peno. Nato dodajte še mokasto mešanico. Na koncu vmešajte jajčni liker.

Testo prelijte v namaščen tortni model in ga približno 45 minut pecite v pečici, segreti na 170 stopinj. Po peki naj se ohladi. Nato ga vodoravno prerežite na tri dele. Spodnji del premažite z marmelado, pokrijte z drugim delom in tudi tega premažite z marmelado. Pokrijte z zadnjim delom in torto čez noč postavite v hladilnik.

Čokolado stopite nad vročo vodno kopeljo in ji primešajte rahlo segreto smetano. Prelijte po torti in počakajte, da se strdi. Zraven postrezite šlag kremo z okusom vanilje Dolcela, ki jo naredite po navodilih na embalaži.

SLAG KREMA.jpg

450x600-9ed6ed4e-4c1b-11ea-9140-92f307bc0925_M.JPG

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.