Njena
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Kako v trgovini prepoznati dober avokado?


Liza Maja
22. 5. 2024, 16.00
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

V trgovini so največkrat na voljo prezreli ali nedozoreli sadeži. Pri nakupu je priporočljivo upoštevati nekaj stvari.

avokado
Pexels
Zorenje lahko pospešite s pomočjo banane.

Vse večjo porabo avokada, nekoč znanega tudi kot »aligatorjeva hruška«, lahko pripišemo ne samo trendu bolj razširjenega uživanja sadja in zelenjave v zadnjih letih, ampak tudi vsestranski uporabi v kulinariki in ugodnemu prehranskemu profilu. Leta 2022 so ga v svetu pridelali skoraj devet milijonov ton, kar je približno trikrat več kot leta 2000. Z vplivom globalizacije se je trend uživanja tega tropskega sadeža razširil skoraj po vsem svetu, tudi med slovenske kupce.

avokado
Pexels
V trgovinah prodajajo nezrele sadeže, ker zreli plodovi niso trajni.

1. Avokado mora biti na otip čvrst, a hkrati rahlo mehek. Pod prsti morate začutiti manjšo popustitev pritiska. Prijemajte ga zelo nežno in z rokavicami, nikomur ni všeč prebirati od predhodnih kupcev že »prestiskano« sadje.

2. Izbirajte plodove, ki ne kažejo posledic večjih poškodb. Velikost avokada ne pogojuje njegove kakovosti.

3. Na ustrezno zrelost ploda nakazuje svetlo zelena obarvanost površine pod pecljem, kar lahko doma preverite z odstranitvijo peclja.

4. Barva in videz kožice sta odvisna od sorte. Temneje obarvan avokado ni rezultat gnitja, temveč prej omenjene sorte hass. Prav tako zelena barva ne pomeni nujno nedozorelega sadeža.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.