Njena
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 2 min.

Pomlad na krožniku: Privlačne in okusne zelene jedi


Lara Jelen/ revija Jana
29. 3. 2023, 13.00
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Še preden zares ozeleni narava, nas prevzame navdih, da ozelenijo jedi na našem krožniku. Vse je v trenutku videti privlačnejše, če se na njem pojavijo regrat ali pa brokoli, špinača in kar je še takšnega.

kuhinja foto Shutterstock.jpg
Shutterstock
Pomlad na krožniku

Brokolijeva juha

Sestavine za 4 osebe

1 večji krompir

1,5 l piščančje juhe (lahko iz kocke)

1 brokoli

3 stroki česna

2 vejici peteršilja

20 ml smetane

sol po okusu

mlet poper po okusu

1 žlica olivnega olja

2 žlici sončničnih semen

10 g sušenih paradižnikov

k brokolijeva juha.jpg
Shutterstock
Brokolijeva juha

Priprava

1. Olupljen krompir narežite na kocke, dajte v juho in zavrite.
2. Brokoli operite in narežite. Nekaj ​​kosov dajte na stran za okras, preostalo dajte v juho. Dodajte strt česen in sesekljan peteršilj.
3. Kuhajte približno 15–20 minut (tako dolgo, da bo krompir kuhan). Na koncu dodajte smetano in zmešajte v gladko kremo. Začinite s soljo in poprom.
4. Na olivnem olju prepražite preostali brokoli. Pred serviranjem dodajte sesekljane sušene paradižnike, brokoli, okrasite s sončničnimi semeni in pokapajte z olivnim oljem.

Bleki z ocvirki in sirarsko skuto (FOTO: Mitja Škrjanec)

Tale recept je iz knjige Ta domače testenine (Saša Drobnič Škrjanec), Založba Kmečki glas, ponatis 2022. Preprost in odličen!

Sestavine

400 g ajdovih blekov

150 g ocvirkov z mastjo

200 g svežega regrata

150 ml vinskega kisa

nekaj žlic vode

sol, poper

120 g sirarske skute

50 g cvetov trobentic (za okras)

k ajda-bleki-ocvirki-sirarska-skuta2.jpg
Shutterstock
Bleki z ocvirki in sirarsko skuto

Priprava

1. Mast z ocvirki stopimo v ponvici in malo prepražimo.

2. Ajdove bleke skuhamo v slanem kropu. Bleke odcedimo ter umešamo v stopljeno mast in vroče ocvirke.

3. Regrat dobro umijemo ter začinimo s soljo, poprom in kisom, ki smo ga nekoliko ogreli, da zmehča regrat. Bleke ponudimo na okisanem regratu, potresemo jih s sirarsko skuto in cvetovi trobentic.

NAMIG

Namesto ajdovih blekov lahko uporabimo tudi ajdove rezance.

Svinjska pečenka s špinačo in zeliščnimi cmoki

Sestavine za 4 osebe

ZA CMOKE

3 žemlje

120 ml mleka

3 jajca

2 pesti zelišč

50 g masla, zmehčanega

muškatni orešček, nariban

sol

ZA MESO

800 g svinjskega stegna

sol

mlet črni poper

4 stroki česna

30 g masla

1 čebula

ZA ŠPINAČO

1 žlica masti

2 stroka česna

700 g svežih špinačnih listov

k svinjska pecenka.jpg
Shutterstock
Svinjska pečenka s špinačo in zeliščnimi cmoki

Priprava

1. Kruh narežite na kocke, prelijte z mlekom in pustite počivati. Ločite rumenjake od beljakov in sesekljajte zelišča.
2. Maslo in rumenjake stepite ter dodajte k namočenemu kruhu, dodajte zelišča in ščepec muškatnega oreščka. Beljake in ščepec soli stepite v sneg in vmešajte v krušno mešanico.
3. Zmes razporedite na folijo, oblikujte v cmoke in tesno zaprite konce. Kuhajte v vreli vodi približno 15–25 minut, odvisno od velikosti. Nato odvijte in na več mestih prebodite z vilicami.
4. Meso začinite s soljo, poprom in česnom ter ga z vseh strani zlatorjavo popecite na maslu, odstavite in na maščobi prepražite na drobno sesekljano čebulo. Nato prepraženi čebuli dodajte meso, zalijte z vodo in pecite v pečici pri 170 °C približno 1 uro. Približno 15 minut pred koncem pečenja pečico izklopite.
5. Na raztopljeni masti prepražite narezan česen, dodajte špinačo, solite in podušite, da se omehča.

6. Meso narežite na rezine ter postrezite s špinačo in cmoki. Prelijte z omako, ki je nastala med peko mesa.

Še več okusnih receptov vas čaka v reviji Jana, št. 12, 21. 03. 2023.

Revija Jana št. 12
revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Vabljeni k branju!

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.