Jana
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 3 min.

So jajca pri povišanem holesterolu res škodljiva?


L. J.
13. 4. 2025, 12.00
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Povišan holesterol nas doleti v katerem koli življenjskem obdobju. So jajca v redu ali se jim moramo izogibati? Razjasnimo večno zmedo, kaj lahko in česa ne.

srce, zdravje, holesterol
Profimedia
Povišan holesterol je prvi alarm, ki nas opozori, da bo treba bolje poskrbeti za ožilje in srce.

Že ko vam odkrijejo blago povišan holesterol, ukrepajte! Ali še bolje, poskrbite, da do tega niti ne pride. Manuel Mayr, kardiolog in profesor na Imperial College London, svetuje: »Če imate že desetletje povišan holesterol, se ta kopiči v vaših arterijah. Predstavljajte si, da je vaše telo kot pralni stroj.

Če imate trdo vodo, je velika nevarnost, da se bo pralni stroj sčasoma zamašil. Ko gre za visoke ravni slabega holesterola (LDL), lahko obloge povzročijo srčno-žilne bolezni, srčni napad in možgansko kap. Povišan holesterol dolgoročno poškoduje žile.« In to želite preprečiti!

Klin se s klinom izbija

Svoje telo želimo spodbuditi, da začne proizvajati več dobrega holesterola (HDL), ki bo ukrotil slabega (LDL). Pri tem dela čudeže telesna vadba. Pa tudi zdrava prehrana, ki ne vpliva samo na količino maščobe, ki plava po krvi, ampak tudi pomaga jetrom očistiti več holesterola LDL. Če boste v svoje življenje uvedli koristne spremembe, se lahko učinki pokažejo že po šestih do osmih tednih, pravijo strokovnjaki.

Ogromno lahko dosežemo že z majhnimi kompromisi

Zamenjajte polnomastno mleko z manj mastnim, maslo z namazom z nenasičeno maščobo in pojejte manj predelanega mesa. Če to upoštevamo večino časa, recimo vsaj pet dni v tednu, smo na odlični poti. Sploh če bomo v svojo prehrano hkrati dodali več vlaknin.

Slednje pomagajo zniževati holesterol, topne vlaknine, ki jih najdete v ovsu, fižolu in leči, pa imajo še dodaten učinek. Gre za posebno vrsto vlaknin, imenovanih betaglukani, ki v črevesju tvorijo gel, ta pa preprečuje vsrkavanje holesterola. Namesto da bi skozi črevesje vstopil v telo, se presežek izloči skupaj z vlakninami.

Približno 3 g vlaknin na dan lahko pomaga vzdrževati ali znižati raven holesterola. Skleda kaše s približno 40 g ovsa bo zagotovila približno 1,4 g betaglukanov.

jajca, holesterol
Profimedia
Že res, da jajca vsebujejo holesterol, vendar ima to »res majhen vpliv na raven holesterola v krvi«.

5 orehov na dan

Večina nas še vedno zaužije le tri od petih priporočenih porcij sadja in zelenjave na dan. V to skupino uvrščamo tudi nesoljene oreščke in semena, saj vsebujejo zdrave nenasičene maščobe, pa tudi vlaknine ter vitamine in minerale.

Morda ste že slišali, da so vsa ta živila razvrščena v »portfeljsko dieto«, skupino živil, ki skupaj pomagajo znižati holesterol. Slovenski zeliščar Ivan Maršič je denimo ljudem s povišanim holesterolom svetoval, naj vsak dan pojedo do pet orehov (to je odsvetoval edino v primeru putike), saj naj bi znanstvene raziskave potrdile, da taka količina orehov ugodno vpliva tudi na krepitev srca in ožilja.

Preberite tudi:

Niso vse maščobe slabe! 

Ni se vam treba bati kar vseh maščob povprek, če imate povišan holesterol! Ključ se skriva v uživanju zdravih, enkrat nenasičenih maščobnih kislin, ki jih najdemo v olivnem in repičnem olju, avokadu, olivah ter oreščkih, kot so mandlji, lešniki, pistacije.

Tudi mastne ribe in laneno olje so dobrodošel dodatek na jedilniku. Vsekakor pa zmanjšajte količino sladkih pregreh. Živila z nizko vsebnostjo maščob in dodanim sladkorjem vam ne bodo napravila prav nobene usluge.

So jajca res škodljiva? 

Tracy Parker, višja dietetičarka pri British Heart Foundation (BHF), pravi, da jajc, pa tudi školjk in drobovine, ni treba črtati s svojega  jedilnika. Že res, da vsebujejo holesterol, vendar ima to »res majhen vpliv na raven holesterola v krvi«. ​​Pomembneje je, da zmanjšate vnos nasičenih maščob. Izjema so tisti, ki imajo družinsko hiperholesterolemijo, pri kateri telo proizvaja preveč holesterola. Za vse druge pa je to dobra novica. Za veliko noč si lahko brez slabe vesti privoščite pirh ali dva. 


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.