Jana
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 7 min.

Cvetje na krožniku: odlični recepti iz jedilnih vrtnic


Renata Ucman
31. 5. 2025, 08.00
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Čudovite, opojno dišeče in razkošne vrtnice so za marsikoga kraljice vrta. Nekatere med njimi so tudi užitne, nam je povedala dr. Katja Rebolj. Iz njih si lahko pripravimo slastne sirupe, marmelade, sladoled in celo torto.

vrtnice
Sonja Ravbar
Vrtnični sladoled z jagodami

Čudovite, opojno dišeče in razkošne vrtnice so za marsikoga kraljice vrta. Nekatere med njimi so tudi užitne, nam je povedala dr. Katja Rebolj.  Iz njih si lahko pripravimo slastne sirupe, marmelade, sladoled in celo torto.

Za uporabo v domači kuhinji, v jedeh in napitkih, so primerne t. i. jedilne vrtnice, pojasni. Slednje ne slovijo le po lepoti, temveč tudi po dobrem okusu cvetov. Za uživanje so primerni užitni cvetni lističi, vendar le, če so bile vrtnice povsem naravno pridelane in neškropljene.

Danes lahko vsakdo goji jedilne vrtnice

»Svoj vrt in okrasni vrt imam urejen tako, da lahko del rastlin služi tudi za hrano. Jedilne vrtnice imajo tu posebno mesto, saj imam nanje lepe spomine iz otroštva. Moja mami je vedno spoštljivo govorila o vrtnicah, čeprav jih doma nismo imeli,« pojasnjuje dr. Katja Rebolj, doktorica biokemije in slovenska nabiralka. Je avtorica knjig Narava vedno zmaga in Zdravilni pleveli: rastline prihodnosti. Tudi letos bo soorganizirala Festival nabiralništva, ki bo od 7. do 15. junija. »Danes lahko prav vsakdo goji jedilne vrtnice, čeprav ni strokovnjak za delo z njimi, njihove  užitne cvetne lističe pa uporablja v prehrani. Mogoče je izbirati med različnimi jedilnimi vrtnicami.«

vrtnice
Sonja Ravbar
Dr. Katja Rebolj je doktorica biokemije in nabiralka.

Vse niso okusne!

»Izraz 'jedilne vrtnice' je neformalen, saj zanj ne obstaja uradna klasifikacija ali katalog. Vendar pa nas pomembno usmerja, ali je vrtnica primerna za uporabo v kulinariki. Pomemben je okus cvetnih lističev, ki nas navadno spominja na razne sadne arome in ni grenak. Čeprav večina vrtnic diši, pa njihovi cvetovi oziroma cvetni lističi niso vedno okusni. Lahko so zelo grenki in zato v kulinariki neuporabni! Poleg tega morajo biti jedilne vrtnice vzgojene v pogojih za zelenjadnice! Torej jih ne smemo posaditi v zemljo za okrasne rastline, ker lahko vsebuje škodljive snovi, ki jih vrtnice prevzamejo, mi pa pojemo. Jedilne vrtnice so vedno tudi odporne, saj jih ne smemo tretirati s pripravki proti ušem, plesnim in drugim škodljivcem. Da ostanejo zdrave, dosežemo z ustrezno razdaljo sajenja in pravilno nego. Za sajenje izberemo osončeno lego. Idealno je, da so posajene na zračnem mestu, da mednje popiha tudi vetrc.«

vrtnice
Sonja Ravbar
Kraljice vrta in krožnikov

Uživamo cvetne lističe

»Cvetove vrtnic uporabljamo, ko so popolnoma razcveteli. V kulinariki največkrat uporabimo le njihove užitne cvetne lističe, včasih pa za sušenje ali dekoracijo tudi cele cvetne popke. Cvetne lističe vrtnic lahko shranimo v hladilniku, v neprodušno zaprtih posodah, navlaženi zdržijo do en teden. Sveže cvetne lističe lahko porabimo tudi za pripravo sirupa ali jih destiliramo. Vendar vrtnice v našem klimatskem pasu nimajo toliko eteričnih olj kot v toplejših krajih, zato bomo z destilacijo dobili le malo eteričnega olja, zato pa več dragocenega hitrolata ali rožne vode. Izraz rožna voda se sicer ne nanaša le na vrtnice, temveč je sinonim za vse hidrolate, tudi če so narejeni iz drugih aromatičnih rastlin, na primer lovorja ali rožmarina. Hidrolate danes uporabljamo na različne načine, v manjših količinah tudi za aromatizacijo jedi. Pri nas doma vrtnice radi skuhamo v čaju, poleti največkrat za ledeni čaj. Barva je odvisna od sorte oziroma barve vrtnice. Ker so nam pomembna eterična olja v vrtnicah, jih kuhamo v zaprti posodi in iz pokrovke na koncu odlijemo tekočino, ki se je na njej nabrala. Eterična olja so namreč hlapna in bodo šla ravno tja. Eden mojih najljubših napitkov v vročih dneh je doma pripravljena osvežilna pijača z mehurčki. Naredimo jo lahko iz vodnega kefirja ali kombuče. Obe domači pijači naredimo s fermetacijo. Postopek je preprost, imeti moramo le kefirjevo ali kombučino gobo.«

Čudovite za okraševanje jedi

Nekatere jedi, na primer torte in druge sladice, lahko imenitno okrasimo s cvetovi jedilnih vrtnic in njihovimi cvetnimi lističi. »Vendar vrtnic za krašenje nikoli ne kupimo v cvetličarnah ali vrtnarijah, saj so tam preventivno tretirane s sredstvi za obstojnost! To so kemikalije, ki pri človeku lahko povzročajo slabost! To je bilo v literaturi že zabeleženo. Posebej občutljivi so lahko otroci. Snovi s površine cvetov lahko prehajajo na kremo, in ker gre za raznolike snovi, med katerimi so tudi takšne, ki lahko učinkujejo že v majhnih koncentracijah, na primer kot hormonski motilci, se tega v povezavi s hrano ne poslužujemo. Raje se pozanimajmo, kje je mogoče kupiti jedilne vrtnice, ki jih lahko uporabimo v prehrani.«

domace iz narave vrtnicna marmelada shutter.jpg
Shutterstock
Vrtnična marmelada

RECEPTI

Vrtnična marmelada

Sestavine za marmelado: 100 g svežih cvetnih lističev vrtnice ali 40 g posušenih, 3 dl vode, 100 g sladkorja, 5 g pektina, sok ene limone.

Priprava: cvetne lističe vrtnice v vodi segrejemo do vretja. Po žličkah dodamo mešanico sladkorja in pektina. Na majhnem ognju kuhamo 20 minut. Vložimo v steklene kozarčke, ki smo jih prej segreli v pečici pri 90 stopinjah Celzija. Tako pripravljeno marmelado postrežemo kot aromatičen dodatek k biskvitu. »Barva marmelade je odvisna od barve cvetov. Rdeče in rožnate vrtnice bodo dale marmelado nežno rožnate barve, bele in roza vrtnice ter šipkovi cvetovi pa svetlo rjavo. Marmelada je uporabna kot namaz. Odlična je, če jo primešamo kislemu mleku, ker je sladka in rahlo aromatična. Je tudi dobra osnova za pripravo vrtničnega sladoleda.«

Vrtnični sladoled z jagodami

Sestavine za sladoled: 5 zrelih banan, skodelica jagod, 50 g vrtnične marmelade, sok ene pomaranče, ščepec soli.

Sestavine za dekoracijo: karameliziran navadni dežen, ki je užitna divja rastlina (po želji in če jo dobro poznate!), jedilne vrtnice.

Priprava: banane in jagode z vrtnično marmelado in s sokom ene pomaranče zmešamo v blenderju. Rahlo posolimo in zamrznemo. Čez nekaj ur (ali naslednje jutro) mešanico še enkrat zmešamo v blenderju. Ponovno zamrznemo. Pred serviranjem naj sladoled stoji v hladilniku uro ali dve, da ga lažje postrežemo. Sladoled dekoriramo z navadnim deženom, ki smo ga (po želji) karamelizirali, in cvetovi užitnih vrtnic. Pozor: če navadnega dežena res dobro ne poznate, ga ne uporabite!

vrtnice
Sonja Ravbar
Torta z jedilnimi vrtnicami in drugimi užitnimi cvetovi.

Torta z jedilnimi vrtnicami in drugimi užitnimi cvetovi

Sestavine: 4 jajca, 200 g vrtnične marmelade (lahko nadomestimo s sladkorjem), 250 g bele moke, 1 žlička vinskega kamna, 0,5 dl sončničnega olja, 1,5 dl rastlinskega ali kravjega mleka, narezane jagode (pomešane z limoninim sokom, za nadev), sladka smetana in izvleček vanilje (za premaz).

Za dekoracijo: jedilne vrtnice.

Priprava: iz beljakov stepemo sneg. Jajčni rumenjak razmešamo z metlicami in mu dodamo vrtnično marmelado, presejano moko, vinski kamen, sončnično olje in mleko. Z metlicami na hitro premešamo. Dodamo sneg in ga z lopatko postrani ter narahlo vmešamo v maso. Zmes vlijemo v pekač premera 28 cm in pečemo 30 minut pri 180 stopinjah Celzija. Pustimo, da se biskvit ohladi, in ga nato prerežemo čez polovico. Biskvit namočimo z vodo, ki je ostala od jagod, in po potrebi dopolnimo z mlekom. Biskvit nadevamo z narezanimi jagodami in sestavimo torto. Premažemo jo s stepeno sladko smetano. Torto dekoriramo s cvetovi jedilnih vrtnic.

vrtnice
Sonja Ravbar
Kombuča z vrtnicami

Kombuča z vrtnicami

»Oprema, ki jo potrebujemo za pripravo kombuče, je lahko povsem nezahtevna. Na začetku postopek sicer potrebuje več poskušanja, a se splača, saj je kombuča dober vsakdanji vir probiotikov.«

Sestavine: kombučina goba in 2 dl kombučine tekočine, 1 l vode, 100 g sladkorja, 2 vrečki zelenega čaja, 1 l mrzle vode, 2 dl sirupa vrtnice za sekundarno fermentacijo.

Priprava: v enem litru vode skuhamo zeleni čaj, ki mu dodamo sladkor, da se raztopi. V ohlajen čaj dodamo kombučino gobo in tekočino. Pustimo stati na sobni temperaturi nekaj dni. Čas priprave je odvisen od učinkovitosti probiotične kulture, temperature, vira dušika, zeliščnih dodatkov idr. Posodo navadno pokrijemo z gazo ali krpo, da ne ustvarimo anaerobnega okolja.

Po končani primarni fermentaciji navadno pripravimo sekundarno fermentacijo z dodatkom vrtničnega sirupa. Tako dobimo aromatizirano mehurčkasto pijačo.

vrtnice
Sonja Ravbar
Zeliščni kruh z vrtnicami

Zeliščni kruh z vrtnicami

»Vročina sveže pripravljenega in spečenega kruha je dovolj, da jedilne vrtnice oddajo obilje arome, ki bo dopolnila preostala zelišča.«

Sestavine za testo: 500 g moke, 1 žlička soli, 4 g kvasa, 2,5 dl vode.

Sestavine za nadev: čemažev pesto (lahko nadomestimo z bazilikinim), 1 žlica paste iz suhih paradižnikov, divja zelišča (listi regrata, plodovi čemaža, socvetja lipe, regačica, trpotec…), pest cvetnih lističev jedilnih vrtnic.

Priprava: sestavine za testo zgnetemo in pustimo, da vzhaja do dveh volumnov. Vzhajano testo razporedimo po pekaču, pomažemo s pestom in pasto paradižnikov. Pečemo 10 minut pri 250 stopinjah Celzija, dokler robovi niso rahlo zapečeni. »Divja zelišča nasekljamo, jim primešamo cvetne lističe vrtnic in jih posujemo po zeliščnem kruhu takoj, ko ga vzamemo iz pečice. Sveže postrežemo. Pozor, divje rastline nabiramo le, če jih zanesljivo poznamo!«

Vrtnični sirup

Sestavine: 10 cvetov užitne vrtnice (uporabimo le cvetne lističe), 1 liter vode, 2 limoni, 1 kg sladkorja, 5 g citronske kisline.

Priprava: zavremo vodo, v njej raztopimo sladkor in citronsko kislino, dodamo narezane limone in cvetne lističe vrtnic. Odstavimo in pustimo stati en dan. Sirup nato precedimo in prelijemo v sterilne steklenice. Tak sirup lahko razredčimo z vodo in uporabimo za osvežilno pijačo ali pa ga uporabimo v različnih jedeh.

Objavljeno v reviji Jana,  št. 21, 27. maj 2025.

Revija je na voljo tudi v spletni trafiki.

01_naslovka_21.jpg
revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.