Jana
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Naravna barvila za varno velikonočno barvanje jajc


Metka McCully Žigon
16. 4. 2025, 06.00
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Za varno uživanje velikonočnih jajc jih barvajmo z naravnimi barvili. Morda niso popolna, so pa zdrava in prijazna telesu.

pirhi, jajca, naravna-barva
Shutterstock
Barvanje velikonočnih jajc

Ker je jajčna lupina porozna, skoznjo lahko prodre barvilo, zato jajca, ki jih želimo zaužiti, raje pobarvajmo z neškodljivimi naravnimi barvili. Možnosti je veliko, moramo biti pa pripravljeni na kompromise in morda na ne tako popoln rezultat, kot ga prikazujejo fotografije v revijah in spletnih medijih.

Sama vsako leto preizkusim kakšen nov naravni način barvanja pirhov. Glede na moje število let se je tako nabralo že veliko izkušenj ter uspelih in tudi neuspelih poskusov. Tokrat vam predstavljam preizkušene recepte, ki zagotovo uspejo. Če jim boste sledili, boste jajca obarvali z naravnimi barvili v različne barve in zelo lepe odtenke.

pirhi, jajca, naravna-barva
Shutterstock
Barvanje velikonočnih jajc

Najprej jih skuhajmo, nato namočimo

Najlepše rezultate sem imela, če sem vsa jajca najprej v trdo skuhala in nato namočila v različna barvila. To priporočam tudi vam, saj bodo tako jajca lepše in enakomerneje obarvana. Poleg tega pa bodo ravno prav kuhana. Če jih kuhamo predolgo, so manj okusna. Najbolj se obarvajo jajca z belo lupino, še posebno če želimo svetle barve. Ker se bela jajca težko dobijo, lahko uporabite tudi kar navadna rjava jajca, vodi za kuhanje pa dodajte kis, ki jih rahlo razbarva, zato se jih pozneje barva boljše oprime.

Vodi dodajte kis

Jajca najprej dobro umijemo, po potrebi uporabimo gobico za umivanje posode. Ravnamo nežno in previdno, da ne počijo. Nato jih damo kuhat. Damo jih v hladno vodo. Na liter vode dodamo 1 jušno žlico belega, alkoholnega kisa in ščep soli. Voda naj popolnoma prekrije vsa jajca. Kuhamo, dokler ne zavre, nato plamen znižamo in kuhamo še 10 minut. Več ni treba. Po 10 minutah so gotovo vsa jajca v trdo kuhana, zato jih vzamemo iz vode in položimo na kuhinjsko krpo ali papirnato brisačko. Ko se malce ohladijo, toliko, da jih lahko primemo, jih umijemo pod tekočo vodo in malce podrgnemo. Zaradi kisa in soli v vodi se zgornji, obarvan del lupine z lahkoto spere.

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana,  št. 15, 15. april 2025.

Revija je na voljo tudi v spletni trafiki.

pirhi, jajca, naravna-barva
Shutterstock
Barvanje velikonočnih jajc
nasl_Jana_15.jpg
revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!
cloud-sun

Trenutno

19 °C

Delno oblačno

četrtek, 17. 4

Deževno

11 / 19 °C cloud-rain

petek, 18. 4

Oblačno

10 / 15 °C cloud

sobota, 19. 4

Delno oblačno

8 / 17 °C cloud-sun

7-dnevni obeti


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.