Jana
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 2 min.

Odličen recept za krofe učiteljice Urške


Lara Jelen
9. 3. 2025, 11.52
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli

Urška Brunšek, učiteljica gospodinjskega pouka in vodja kulinarične sekcije andraškega kulturnega društva, v pustnem času najraje peče krofe.

Osebni arhiv
Ni ga čez domače krofe!

Ne samo doma, ampak tudi pri gospodinjskem pouku s svojimi učenci. Bi nam verjeli, če vam povemo, da se je peke krofov nekoč celo bala, saj ji niso vedno uspeli? »Vseeno sem vztrajala in po tem receptu, ki sem ga dobila od najboljše prijateljice, mi sedaj vedno uspejo,« pravi.

»Peke se vedno lotim brezskrbno, brez večjih pričakovanj. Tako potem tudi nisem razočarana, če ne gre vse po načrtu. Poskrbim, da je kuhinja topla, prav tako sestavine, zato si jih vnaprej pripravim, da se ogrejejo na sobno temperaturo. Ko izdelujem kroglice, jih stehtam, da so vse enake teže in pozneje ni težav pri peki. Za peko uporabljam litoželezno posodo, ki se enakomerno segreje, sem pa pekla krofe tudi v cvrtniku in električni ponvi. Pečene krofe nekoliko ohladim in potem napolnim. Nekaj jih je vedno z marmelado, za otroke pa seveda s čokoladnim namazom ali vaniljevo kremo,« nam še razkrije.

Osebni arhiv
Urška Brunšek, vodja kulinarične sekcije andraškega kulturnega društva



Sestavine

  • 1 kg bele gladke moke
  • 1 žlička soli
  • 100 ml olja
  • 500 ml toplega mleka
  • 70 g svežega kvasa
  • 2 žlici sladkorja
  • 1 vaniljev sladkor
  • 7 rumenjakov
  • 2–3 žlice ruma
  • limonova lupina

Priprava
1. Najprej pripravimo kvasec. V manjšo posodo vlijemo malo toplega mleka, dodamo kvas in sladkor ter premešamo. Medtem ko čakamo, da kvas začne delovati, pripravimo druge sestavine.
V posodo električnega mešalnika presejemo moko, dodamo sol in premešamo. Na sredini naredimo jamico, kamor bomo dodali preostale sestavine.
2. V drugi posodi zmešamo preostalo mleko, rumenjake, olje, vaniljev sladkor, naribano limonovo lupinico in rum. Mešanico nato vlijemo v moko. Dodamo še kvasec in vse skupaj gnetemo nekaj minut, dokler se testo ne preneha lepiti na posodo.
3. Iz testa takoj oblikujemo enakomerno velike in težke kroglice, ki jih odlagamo na pomokano površino. Pokrijemo jih s kuhinjsko krpo in pustimo vzhajati približno eno uro oziroma dokler ne narastejo na dvojno velikost. Nato jih odkrijemo in pustimo nekaj časa na zraku, da se na površini naredi rahla skorjica. Tako bodo krofi med peko vpili manj olja.
4. Medtem v globlji posodi segrejemo olje. Pravilno temperaturo preverimo s preprostim preizkusom – majhen košček testa položimo v olje. Če se testo počasi dvigne na površino in se ne zažge, je olje prave temperature.
Ko je olje dovolj segreto, začnemo peči. Krofe polagamo v vroče olje z zgornjo plastjo navzdol in jih pokrijemo s pokrovko. Po treh minutah pokrovko odstranimo, krofe obrnemo in pečemo še tri minute na drugi strani, tokrat brez pokrovke.
5. Pečene krofe odcedimo na papirnati brisači in jih napolnimo s poljubnim nadevom.

Še več slastnih receptov vas čaka v reviji Jana,  št. 9, 4. marec 2025.

revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.