Jana
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 3 min.

Alenka Dovžan kot gostinka navdušuje s slaščicami


Andreja Comino
22. 3. 2025, 07.00
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli

Nekdanja smučarka Alenka Dovžan in njen partner Edvin Karahodžić sta se podala v gostinske vode. Razkrila sta nam recept za slaščici, ki navdušujeta njune goste.

alenka-dovzan
Mateja J. Potočnik
Alenka Dovžan

Nekdanja odlična smučarka, ki skupaj z Urško Hrovat, Špelo Pretnar in Katjo Koren spada v generacijo »vražjih lisičk«, je že med kariero razmišljala, kaj bo počela, ko bo konec treningov in tekem ter nenehnih potovanj. Ker so bili pri njenem partnerju, hokejistu Edvinu Karahodžiću, doma gostinci, sta se tudi onadva podala v te vode.

Pred dobrimi dvajsetimi leti sta na Jesenicah kupila staro hišo in jo spremenila najprej v gostilno, zdaj pa počasi dodajata še sobe. Njun penzion je zelo priljubljen pri tujcih. Lastna gostilna je Alenki pisana na kožo: »Imam privilegij, da mi doma (živimo namreč v zgornjem nadstropju hiše, kjer je gostilna) ni treba kuhati. Tako kuham (no, bolj pogrejem) le ob ponedeljkih, ko imamo zaprto. V apartmaju, ki ga imamo na Krku, pa pripravljamo bolj preproste jedi in pečemo na žaru. Dolga leta je bila hrana zame bolj gorivo, da sem zdržala vse napore,« pripoveduje. Odkar imata svoj EjGa, sta z Ervinom razvila tudi uživaški in kulinarični vidik življenja. Med drugim strežejo burgerje, golaž iz divjega prašiča s štruklji in srnin golaž z idrijskimi žlikrofi. Gostje so navdušeni tudi nad njunima sladicama, ki sta ju poimenovala Alenkin zavoj in Edvinov plošček.

alenka-dovzan
Mateja J. Potočnik
Alenkin zavoj

Alenkin zavoj

Sestavine

2 lista vlečenega testa
narezane sveže jagode
200 g vaniljeve kreme
4 kepice vaniljevega sladoleda
žlička sladkorja v prahu
zastavice za dekoracijo (po želji)

Jagodov pire:

250 g jagod


70 g sladkorja
zavitek vaniljevega sladkorja

Priprava

1. Iz listov vlečenega testa izrežemo dva kosa v velikosti papirja A4. Na vsakega približno 2 cm stran od roba daljše stranice nanesemo tanek trak vaniljeve kreme, na katero v ravni vrsti zložimo narezane jagode.

2. Testo zvijemo, da dobimo za palec debel zavitek. Položimo ga v model, ki predstavlja smučarsko progo.

3. Zavitek cvremo v večji količini segretega olja od sedem do devet minut, odvisno od debeline. Priporočljivo ga je malce obtežiti, da med cvrtjem ne pobegne iz modela. Ocvrt zavitek položimo na kuhinjski papir in pustimo, da se odvečno olje odcedi.  

4. Iz jagod ter navadnega in vaniljevega sladkorja naredimo jagodov pire, tako da vse sestavine gladko zmeljemo s paličnim mešalnikom. 

5. Na krožnik najprej dodamo malo vaniljeve kreme in nanjo položimo ocvrt zavitek. Povrhu ga potresimo s sladkorjem v prahu, ki ponazarja sneg. Ob strani dodamo jagodov pire in  kepico vaniljevega sladoleda. Sladico na koncu okrasimo s slovenskimi zastavicami, ki predstavljajo smučarske količke.

alenka-dovzan
Mateja J. Potočnik
Edvinov plošček

Edvinov plošček

Sestavine
400 g čokoladnih piškotov
100 g sladkorja
0,03 l ruma
100 g masla
125 g maskarponeja
125 g sladke smetane
120 g lešnikovega namaza
4 kepice lešnikovega sladoleda
žlička sladkorja v prahu
40 g čokolade

Priprava

1. Najprej iz zdrobljenih čokoladnih piškotov, ruma, sladkorja in masla naredimo čokoladno zemljo.

2. Pripravimo lešnikovo kremo iz sira maskarpone, lešnikovega namaza, malo sladke smetane in sladkorja, ki ga dodamo po potrebi. Sestavine mešamo, dokler ne dobimo trše kreme.

3. Iz večine čokoladne zemlje naredimo čokoladno podlago, tako da ji dodajamo pripravljeno kremo, dokler ne dobimo želene strukture. 



4. Za izdelavo ploščka potrebujemo model oziroma obroč premera osem centimetrov in višine tri centimetre, ki ga položimo na servirni krožnik. Vanj najprej dodamo čokoladno podlago, ki naj sega 1,5 centimetra visoko. V sredini mora biti vdolbinica, v katero položimo kepico lešnikovega sladoleda. Vse skupaj prekrijemo z lešnikovo kremo in zgladimo površino. 

5. Okoli obroča potresimo sladkor v prahu, ki ponazarja led, po »ploščku« pa čokoladno zemljo.

Ko pazljivo odmaknemo obroč, smo dobili sladico v obliki hokejskega ploščka. Krožnik dekoriramo z raztopljeno čokolado in lešnikovo kremo.

Še več slastnih receptov vas čaka v reviji Jana, št. 11, 18. marec 2025. Revija je na voljo tudi v spletni trafiki.

nasl_Jana_11.jpg
revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.