© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 2 min.

Žitne trave, zeleni eliksir s klorofilom


Renata Ucman
8. 2. 2017, 08.34
Posodobljeno
09. 08. 2017 · 10:02
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

zitne_trave2.jpg
Iztok Dimc

Pozimi, v času prehladov, viroz in gripe, je dobro čim bolj okrepiti telo. A v tem obdobju je na tržnicah na voljo manj sveže zelenjave in sadja. Zimsko prehrano lahko obogatimo s sveže iztisnjenim sokom žitnih trav, ki so prava zakladnica klorofila in drugih dragocenih hranilnih snovi. Saša Kržič, strokovnjakinja za vzgojo mikrozelenja, nam je pojasnila, kako žitne trave pšenice, ječmena in pire doma posejemo in vzgojimo za sočenje v sokovniku, pa tudi, kako si s pitjem takih zelenih sokov pomagamo do boljšega zdravja in počutja.

»Žitne trave, to velja tudi za mlado travo pšenice, ječmena in pire, ne vsebujejo glutena, ker se ta razvije z žitnim zrnjem. Sok žitnih trav vsebuje veliko naravnih vitaminov, mineralov, encimov, predvsem pa klorofila in življenjske energije. Klorofil imenujejo zelena kri, ker razstruplja in odplavlja toksine iz našega telesa, hkrati pa oskrbuje našo kri s kisikom. Prav tako pomaga pri čiščenju črevesja in drugih sistemov izločanja,« pojasnjuje Saša Kržič iz podjetja Mikrozelenje Šebenik v Borovnici, v katerem se z veliko predanostjo posvečajo vzgoji mikrozelenja in žitnih trav.

Z veliko koristnih hranil

Žitne trave vsebujejo veliko za zdravje koristnih hranil. »To je izredno uravnotežen vir hranil. Po raziskavah dr. Schnabla že v 30. letih prejšnjega stoletja vsebuje en kilogram pšenične trave enako hranilno vrednost kot 22,7 kilograma običajne vrtne zelenjave. Med najpomembnejšimi je tako klorofil, vsebuje pa tudi veliko vitaminov – A, C, vse vitamine B, vključno s folno kislino, vitamin E, karotenoidov, antioksidantov za razstrupljanje, beljakovin, pa tudi veliko mineralov. Vsebuje vse mikro- in makroelemente, zlasti pa je bogata s kalcijem, magnezijem, manganom, fosforjem in kalijem. Vse žitne trave vsebujejo velike količine aktivnih sestavin,« pravi Saša Kržič.

Klorofil, zelena sončna svetloba

Marsikdo žitne trave sam vzgaja ali kupuje za sočenje prav zaradi klorofila. Žitne trave so skupaj z lucerno in algami najbogatejši vir klorofila. Ta je pravzaprav živa, zelena sončna svetloba, ki je po strukturi zelo podobna človeški krvi. Z njim lahko kri aktivno okrepimo, saj jo obnavlja – pomaga nam torej pri slabokrvnosti. Klorofil ima to izjemno lastnost, da ga lahko telo absorbira tudi skozi sluznico, zlasti v nosu, grlu in prebavnem traktu. Ima tudi zmožnost celjenja ran, čisti debelo črevo, deluje protibakterijsko, alkalizira kri, nevtralizira strupe, čisti jetra, pospešuje delovanje encimov in pomaga pri izločanju težkih kovin iz telesa.

Za razstrupljanje in čiščenje telesa

Žitnim travam zaradi bogate sestave pripisujejo več blagodejnih učinkov na telo. »Te trave so cenjene zaradi treh največjih učinkov: razstrupljanja jeter, čiščenja krvi in čiščenja debelega črevesja. Prav tako pomagajo pri zniževanju visokega krvnega tlaka in holesterola, pri sladkorni bolezni, debelosti, vnetjih, želodčnih težavah, slabokrvnosti, zadahu, utrujenosti, ženskih težavah. Snovi v njih zavirajo proste radikale, delujejo protirakavo, podaljšujejo življenjsko dobo. Vendar morate vedeti, da je treba pri vsaki bolezni začeti z razstrupljanjem, ki je najpomembnejše. Obenem je treba celostno spremeniti svojo prehrano in v jedilnik vnesti dovolj žive zelenjave in sadja, hkrati pa ne pozabiti na telesno gibanje in notranji mir,« njihov blagodejni učinek opisuje Saša Kržič.

Več v Zarji št. 6, 7.2.2017

zitne_trave3.jpg
Iztok Dimc

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.