Zeleni čaj proti raku
Znanstveniki so dokazali, da snov v zelenem čaju pomaga pri zdravljenju bolnikov s kronično limfocitno levkemijo.

Raziskovanje raka je čedalje bolj usmerjeno v celico: kakšna je, kako se razmnožuje, kaj vpliva na njeno razmnoževanje in predvsem, kako jo zaustaviti. Na podlagi teh odkritij potem razvijejo nova zdravila. V zadnjih letih so najbolj znana in najpopularnejša (ter najdražja) biološka zdravila, ki so doslej tudi daleč najuspešnejša, saj lahko pozdravijo nekatere vrste raka, o čemer še pred nekaj leti nismo mogli niti sanjati. Zato je zgodba o zelenem čaju ena najpreprostejših stvari in v družbi s tako visoko razvito tehnologijo tudi zelo nenavadna.
Snovi v zelenem čaju so sicer znanstveniki raziskovali že precej dolgo. Zgodovina poroča, da skušajo njihovo učinkovanje razvozlati že najmanj 4700 let, verjetno še več. Eden kitajskih cesarjev je, na primer, pred toliko leti zapisal, da pitje zelenega čaja zdravi težave z mehurjem ter pomaga pri zdravljenju tumorjev in abscesov.
Zahodna medicina končno verjame
Veliko raziskav o učinkovanju snovi v zelenem čaju so izvajali na vzhodu, kjer zeleni čaj tudi raste. Največja proizvajalka je Kitajska, za njo so Japonska, Vietnam in Indonezija. Zahodni svet je dvomil o njihovih dokazih, češ da želijo svoje pridelke le spraviti v promet in zaslužiti z njimi. V zadnjih desetletjih pa so se raziskovanja lotili tudi na medicinskih univerzah po vsem svetu. Klinika Mayo še zdaleč ni edina. Vendar je izjemno redko, da take izsledke predstavijo na tako velikem onkološkem kongresu, na katerem se zbere vsa svetovna »elita« za zdravljenje raka. Raziskavo so predstavili tudi več kot 200 novinarjem z vsega sveta, med katerimi smo bili tudi mi.
Dr. Tait Shanafelt, vodilni hematolog na kliniki Mayo, je povedal, da bo sicer potrebna primerjalna raziskava, vendar je že dosedanja pokazala, da snov v zelenem čaju – epigalokatehin galat – zelo veliko obeta pri zdravljenju ene najpogostejših oblik krvnega raka. Omenjena snov, znana tudi kot EGCG, je ena glavnih sestavin zelenega čaja. Na kliniki Mayo njeno učinkovanje na človekovo zdravje raziskujejo že skoraj deset let. Pokazalo se je, da zmanjša število rakavih celic in jim onemogoča preživetje. V raziskavi so uporabili ekstrakt, tj. izvleček iz zelenega čaja.
Manj rakavih celic, manjše bezgavke
Vsem bolnikom s kronično limfocitno levkemijo, ki so dobivali izvleček iz zelenega čaja, je to pomagalo. Po besedah prof. Shanafelta pričakujejo, da bo učinkovina koristna za umiritev (stabilizacijo) bolezni ali celo za upočasnjeno napredovanje. Kot pravi prof. Shanafelt, je raziskava dokazala, da lahko »naturocevtike« (naravne učinkovine), kot je EGCG, raziskujejo kot možne preprečevalce rakavih bolezni. Te naravne snovi so toliko bolj dobrodošle, ker niso toksične in ne obremenjujejo siceršnjega zdravja bolnikov. Prav zato so se zelo pozorno posvetili raziskovanju. Pomoč z izvlečkom zelenega čaja bo posebno koristila bolnikom, pri katerih so doslej uporabljali predvsem metodo opazovanja. Vendar so raziskovalci zelo jasno povedali tudi, da zamenjave za kemoterapijo pri zdravljenju raka ni. Vsi bolniki, ki so sodelovali v raziskavi, so bili v zgodnji fazi bolezni z neznačilnimi znaki, ki jih sicer ne bi zdravili, razen če bi bolezen napredovala. Izvleček iz zelenega čaja je prispeval ameriški Nacionalni inštitut za zdravljenje raka s sodelovanjem podjetja Polyphenon E International.
Kronična limfocitna levkemija je vrsta krvnega raka, nekakšen »križanec« med levkemijo in limfomom. Napredovanje bolezni merijo s številom levkemičnih celic v krvi in v kostnem mozgu pa tudi s povečanjem bezgavk, v katere te celice prodrejo. V prvi fazi raziskave, ki je bila objavljena maja 2009 v glasilu Journal of Clinical Oncology, so raziskovalci ugotovili, da se je število rakavih celic zmanjšalo pri tretjini bolnikov in da so se večini bolnikov, ki so imeli zaradi bolezni povečane bezgavke, te zmanjšale za več kot 50 odstotkov. Zato so v nadaljevanju (druga faza raziskave) še več bolnikom dali najvišji odmerek izvlečka zelenega čaja. Tretjini bolnikov se je število rakavih celic zmanjšalo za več kot 20 odstotkov, 69 odstotkom bolnikov s prej povečanimi bezgavkami so se te zmanjšale za več kot polovico. To pomeni, da je 69 odstotkov bolnikov doživelo biološki odgovor na učinkovino EGCG in da se je pri njih število rakavih celic precej zmanjšalo. Ker so učinkovino EGCG uporabili pri bolnikih, ki sicer niso dobivali nobenega drugega zdravila, so se lahko natančno posvetili tudi možnim neželenim stranskim učinkom. Teh je sicer nekaj blagih bilo, vendar so bolniki zdravljenje večinoma dobro prenesli.
Novica je takoj obkrožila svet
Zanimivo je, da so se izsledki raziskave znašli na svetovnem spletu, še preden so jih raziskovalci objavili v strokovnih publikacijah. Na novinarski konferenci v Chicagu so povedali, da so jih razširila društva bolnikov, ki so, razumljivo, posebno zainteresirana za objavo takih podatkov. V ZDA je že mogoče kupiti izvleček iz zelenega čaja, ki ga ljudje množično kupujejo. Vendar je treba biti pozoren, da gre za učinkovino EGCG in da jo izdelek zares tudi vsebuje. Znano je, da je (tudi pri nas) na policah specializiranih trgovin in tudi v lekarnah mogoče dobiti najrazličnejše prehranske dodatke, ki naj bi vsebovali številne koristne učinkovine, pa so v resnici brez njih. Nadzor nad temi izdelki je namreč, milo rečeno, skromen.
Pomaga že skodelica na dan
Zelenemu čaju nasploh pripisujejo veliko koristnih učinkov. Med drugim varuje zdravje srca (učinkuje proti aterosklerozi z zmanjševanjem škodljivih vplivov slabega holesterola), pospešuje presnovo in s tem pomaga izgubljati odvečno težo. Raziskave so potrdile, da koristi sladkornim bolnikom, izboljša prisebnost, vendar kljub temu pomirja. Pomaga spodbujati imunski sistem in zmanjšuje možnost za zmanjševanje sposobnosti za koncentracijo; preprečuje ustni zadah, zmanjšuje raven stresnih hormonov in s tem dobro vpliva na zdravje v celoti; pomaga tudi pri okužbi z virusom HIV, zmanjšuje učinke razdraženega črevesja, pomaga preprečevati možgansko kap; učinkuje proti strupom, zmanjšuje škodljivi vpliv prevelikih količin železa v krvi, učinke spalne apneje, pa tudi škodljive učinke okužb z nekaterimi bakterijami in virusi (raziskave dokazujejo, da imajo pivci zelenega čaja blažje znake bolezni in hitreje ozdravijo) ter pomaga tudi pri boleznih jeter in pri nevrodegenerativnih boleznih. Zeleni čaj je koristen za odpravljanje anogenitalnih bradavic, učinkuje proti depresiji in verjetno bi se na tem seznamu znašlo še kaj. Večina omenjenih trditev je znanstveno dokazana na vzhodnih, pa tudi na marsikateri zahodni znanstvenoraziskovalni ustanovi. Če bi se, na primer, ljubitelji prave kave zavedali, koliko koristnega za svoje zdravje bi storili samo s tem, da bi kakšno skodelico prave kave nadomestili z zelenim čajem, bi verjetno to tudi storili. Enako velja za kadilce, ki z vdihavanjem cigaretnega dima vdihujejo tudi mnogo za telo zelo strupenih snovi. Zeleni čaj bi jim pomagal te snovi vsaj deloma odpraviti.
Ameriški urad za hrano in zdravila (FDA) je pred nekaj leti zagotavljal, da so koristni učinki zelenega čaja pri raku nejasni, da je zanje premalo dokazov. Zdaj postaja čedalje jasneje, da so učinkovine v zelenem čaju izjemno koristne tudi pri preprečevanju rakavih bolezni. Med drugim so, na primer, dokazali, da pitje zelenega čaja precej zmanjša možnost, da zbolimo za črevesnim rakom. Zato ga posebno priporočajo ljudem, ki imajo črevesnega raka v družini. Rak debelega črevesa in danke sodi med najhitreje rastoče rake na svetu. To je očitno bolezen izobilja, ki mu bo človeštvo najprej in najučinkoviteje kos z dobro preventivo. Redno pitje zelenega čaja je lahko učinkovit del te preventive.
Kateri zeleni čaj izberemo
Ob tako dobrih novicah se marsikdo vpraša, kateri zeleni čaj je tisti, ki bo najbolj pomagal. Nekateri prisegajo na japonskega, drugi na kitajskega (da ne bo pomote: zeleni čaj izvira iz Kitajske), tretji spet na indijskega ali šrilanškega. Odgovor je, da je dober prav vsak zeleni čaj. Izbira je stvar okusa. Vendar pa je treba upoštevati nekaj dejstev: zeleni čaj iz vrečk ni najboljši. Tega izberemo le, če drugega ni na voljo. Najboljši zeleni čaj je tisti, ki si ga pripravimo (precedimo) sami. Nikoli ga ne smemo preliti z vrelo vodo. Voda naj ima največ 80 stopinj. Čaja ne smemo pustiti predolgo v vroči vodi. Cedilo umaknemo po dveh, treh minutah, sicer postane čaj trpkega, neprijetnega okusa. Nikoli ga ne popijemo prej kot štiri minute (ali več) po tem, ko smo ga prelili z vodo. Lahko mu dodamo limonin sok, ni pa mu priporočljivo dodajati mleka. Mleko namreč preprečuje koristno učinkovanje snovi v zelenem čaju. Tudi sladkorju se je bolje odpovedati. Koristnejši bodo med ali palmin sladkor, katera od vrst rjavega sladkorja ali čisti javorjev sirup. Zeleni čaj, ki smo ga uporabili enkrat (zelo praktična so mala mrežasta cedila, ki jih razpremo, da zajamemo čaj, potem pa se sama zaprejo), lahko uporabimo vsaj še enkrat.
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se