© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Velikonočno jagnje


K.K.
5. 4. 2017, 08.27
Posodobljeno
09. 08. 2017 · 10:02
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

k_peceno_jagnecje_stegno.jpg
Shutterstock

Mlado, sočno jagnječje meso je dobrota, ki jo nekateri povezujejo s pomladjo in velikonočnimi prazniki, drugi pa si jo privoščijo pogosteje, predvsem zato, ker je okusna, zdrava in ponuja številne možnosti priprave: pečeno jagnječje stegno je velikonočna pečenka, ki nasiti tudi številnejše omizje, nežne jagnječje zarebrnice pa so hitro pečene in primerne tudi za običajno nedeljsko kosilo. Ljubitelji mesa z veliko omake hvalijo jagnječji ragu, iz mlete jagnjetine pa pripravljamo sočne kofte, ki nas spomnijo na počitnice v Sredozemlju. Pa še to: k jagnječjemu mesu se najbolj podajo dišavnice, kot sta rožmarin in timijan, zato jih najdemo v skoraj vsakem receptu za pripravo jagnjetine.

Pečeno jagnječje stegno z rožmarinom

Za od 6 do 8 oseb

Priprava: 15 minut

Pečenje: 2 uri

Sestavine: jagnječje stegno (od 3 do 3,5 kg) * šopek rožmarinovih vejic * 5 česnovih strokov * 2 žlici soli * 1 žlica mletega popra * 250 ml rdečega vina.

Jagnječje stegno oplaknemo in dobro osušimo. Nekaj časa ga pustimo počivati v hladnem, temnem prostoru, da je površina suha na otip, najmanj eno uro pred pečenjem pa naj bo na sobni temperaturi. Porežemo in zavržemo morebitne delce maščobnega tkiva. Pečico ogrejemo na 220 stopinj. Česnove stroke olupimo in narežemo na tanke rezine. Z ostrim koničastim nožkom naredimo v stegno več vbodov (globokih toliko, da lahko vanje potisnemo prst do prvega členka). V vsak vbod potisnemo rezinico česna tako, da je skrita v mesu. Jagnječje stegno natremo z vseh strani s soljo in poprom. V pekač naložimo plast rožmarinovih vejic, nanje kot na posteljico položimo jagnječje stegno. V pekač zlijemo vino in ga postavimo v vročo pečico. Pečenko pečemo pri 220 stopinjah 25 minut. Nato znižamo temperaturo na 190 stopinj in pečemo, dokler termometer za meso, ki ga potisnemo v pečenko, ne pokaže od 70 do 80 stopinj, kar traja od 1,5 ure do dve uri. Pečenka naj počiva 20 minut, preden jo razrežemo in ponudimo.

Nasvet: In kaj, če je pečenka prevelika in je nekaj ostane? Shranimo jo v hladilniku, naslednji dan pa lahko meso narežemo in ponudimo hladno. Ali pa z na kockice narezano pečenko obogatimo testenine in pripravimo obrok, ki je prav tako okusen, kot če bi uporabili sveže pečeno jagnjetino. Primer: ajdovi špageti z jagnjetino.

Več v Zarji št. 14, 4.4.2017


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.