Jana
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Veliko dobrega v manjših porcijah


Lara Jelen
7. 1. 2023, 09.00
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Nekatere stvari se nikoli ne spremenijo. Po praznikih se nam pogosto zdi, da nam hrana gleda iz ušes, zato si vsaj v prvem tednu po novem letu zaželimo lahkotnejših obrokov ali vsaj manjših porcij na krožniku. Še vedno pa naj bo hrana, ki si jo pripravimo, okusna in raznolika.

kuhinja LI161133.jpg
revija Jana
Krepka grahova juha

Krepka grahova juha

ČAS PRIPRAVE: 30 min

KOLIČINA: za 4 osebe

ZAHTEVNOST: preprosto

Sestavine

  • 5 žlic ekstra deviškega oljčnega olja
  • 5 šalotk
  • 1 srce stebelne zelene
  • 3 stroki česna
  • 3 pori
  • 400 g zamrznjenega graha
  • 8,5 dl zelenjavne jušne osnove
  • 3 pesti bazilikinih listov
  • sol
  • poper
  • malo ekstra deviškega oljčnega olja in mladi grahovi poganjki (po želji), ko postrežemo

Priprava

1. Šalotke olupimo, razpolovimo in narežemo na rezine. Stebelno zeleno tudi narežemo na rezine. Česen olupimo in sesekljamo. Por očistimo, razpolovimo, dobro umijemo pod tekočo vodo in narežemo na tanke rezine.

2. V veliki kozici na srednjem ognju segrejemo oljčno olje in pražimo šalotko, zeleno in česen od 4 do 5 minut, da se zelenjava zmehča. Med praženjem zelenjavo pogosto premešamo. Dodamo por, solimo, popramo in pražimo še 4 do 5 minut. Nato vmešamo grah, prilijemo osnovo in zavremo. Kuhamo toliko časa, da se grah skuha (od 7 do 10 minut).

3. Pol juhe preložimo v drugo posodo, dodamo baziliko in zelenjavo s paličnim mešalnikom zmešamo v grob pire. Vrnemo jo v kozico in zmešamo z drugo polovico juhe. Na krožnikih juho pokapljamo z nekaj kapljicami ekstra deviškega oljčnega olja, jo okrasimo z mladim grahovim poganjkom (če je sezona rasti graha, pozimi pa lahko uporabimo mikrozelenje) in postrežemo s hrustljavim kruhom.

NAMIG
Najboljše je, kadar je dobro tudi zdravo, to pa nedvomno drži za to okusno juho iz stročnic in bazilike.

Več si lahko preberete v reviji Jana, št. 1, 3. 01. 2023


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.