Sladko in zdravo - iz domačega sušilnika

Jesenski dnevi so pravšnji za sušenje sadja in zelenjave, še zlasti če ste ju na domačem vrtu pridelali več, kot ju boste lahko sveža porabili. Sadeže, kot so jabolka, hruške, kaki in druge, in zelenjadnice, predvsem jušno zelenjavo, pa tudi listno, lahko posušimo kar v domačih plastičnih sušilnikih za sadje ali v domači pečici.
V slovenski Istri, v vasici Trebeše pri Gračišču, Urška Klančar in njen partner Marko Perklič na svoji ekološki sadjarski kmetiji Marima v sadovnjakih pridelujeta sadje za sušenje. Zaradi pridelave oljk negujeta tudi svoje oljčne nasade. »Odkar sva pred 12 leti posadila svoj prvi oljčnik, je najina skupna ljubezen postalo ukvarjanje s kmetijstvom,« pripoveduje Urška Klančar, ki je sicer magistrica znanosti s področja agronomije, njen partner Marko Perklič, s katerim skupaj vodita kmetijo, pa diplomirani ekonomist.
Izberite zrele in zdrave sadeže!
Na tej ekološki kmetiji sadje sušijo v ekoloških lesenih sušilnicah na vroč zrak. Sušenja sadja pa se lahko lotimo tudi v domačem gospodinjstvu. Za sušenje je najbolje izbrati zdrave, zrele in kakovostne sadeže, ki po možnosti niso bili obdelani s fitofarmacevtskimi sredstvi. »Za sušenje je namreč izredno pomemben dober izbor sadja. Le iz ustrezno zrelih plodov lahko dobimo okusno suho sadje. Sadeži, ki niso dovolj zreli, so gnili ali plesnivi, niso primerni za sušenje. Zaradi enega plesnivega sadeža se nam namreč lahko pokvari ves pladenj suhega sadja.«
V sušilniku za sadje ali v domači pečici
Sadeže za sušenje ustrezno pripravimo. Kako? »Umito in osušeno sadje narežemo na krhlje ali koščke. Zložimo jih v sušilnik za sadje. Sušimo jih pri temperaturi od 40 do 60 stopinj Celzija. Čim manjši bodo koščki sadja, tem krajši bo čas sušenja. Če v sušilniku lahko temperaturo nastavite, je treba paziti, da temperatura sušenja ne preseže 60 stopinj. Dolžina trajanja sušenja je odvisna tudi od sadne vrste. Doma lahko manjše količine sadja sami posušite v manjših plastičnih sušilnikih za sadje. Posušite ga lahko tudi v domači pečici, vendar je kakovost tako posušenega sadja običajna nekoliko slabša. Za tovrstno sušenje so primerne sadne vrste, ki se preprosto sušijo, kot so slive, jabolka in podobno. Nekatere sadne vrste, ki zorijo poleti, na primer fige, lahko preprosto posušimo na soncu.«
Več v Zarji št. 45, 8.11.2016
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se