Jana
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Rižev narastek s sadjem


Jana
28. 10. 2009, 09.12
Posodobljeno
09. 08. 2017 · 09:58
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Namesto riža lahko skuhamo tudi proseno kašo.

Rižev narastek s sadjem

Za 4 osebe
Priprava: 30 minut
Pečenje: 40 minut

Sestavine: 250 g okroglozrnatega riža * 1 liter mleka * sol * lupina 1 biolimone * 240 g odcejenih vloženih marelic (ali višenj) * 50 g prepraženih lešnikov * 2 jajci * 6 žlic masla * 4 žlice sladkorja.

Priprava: Riž damo na cedilo, oplaknemo ga pod tekočo vodo. Mleko pristavimo, da zavre. Vanj vsujemo riž, dodamo sol in na tanko olupljeno limonino lupino. Ko zavre, kuhamo med mešanjem 2 minuti, nato zmanjšamo ogenj in kuhamo riž v pokriti posodi še 30 minut, da se napne in vsrka tekočino. Odstranimo limonino lupino in pustimo riž, da se ohladi. Pri tem ga pogosto premešamo. Prepražene lešnike zmeljemo, vloženo sadje dobro odcedimo na cedilu. Ubijemo jajca in ločimo rumenjake od beljakov. Rumenjaka penasto umešamo v skledi s sladkorjem in s 4 žlicami zmehčanega masla. Primešamo ohlajeni riž in mlete lešnike. Pečico segrejemo na 200 stopinj. Iz beljakov stepemo čvrst sneg in ga primešamo riževi zmesi. Model za narastke namastimo z 1 žlico masla. V model naložimo plasti riževe zmesi in plasti marelic. Spodnja in zgornja plast naj bo riževa. Zgornjo riževo plast porazdelimo na marelice tako, da gleda sadje nekoliko iz riža. Model naj bo poln le do treh četrtin, saj narastek med pečenjem naraste. Na vrh porazdelimo kosmiče masla. Pečemo v vroči pečici na srednji rešetki 40 do 45 minut.

Nasvet: Namesto marelic lahko primešamo rižu tudi drugo, sveže ali vloženo sadje, na primer hruške, višnje, slive, jabolka, borovnice ali druge gozdne sadeže, jagode …


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.