Recept Monike Tavčar: Kozice s česnom in čilijem
»Priznam, še do nedavnega nisem bila prav naklonjena kuhanju niti nisem imela časa, da bi se mu posvetila, zadnje mesece sem ga pa res vzljubila. Sploh to poletje izredno rada kuham, saj mi to dopušča tudi čas. Preizkušam nove recepte, se učim, poskušam biti tudi kreativna in inovativna,« pravi Monika Tavčar, priljubljena novinarka in voditeljica oddaje Dobro jutro.

Kuhanje jo sprošča in se ji zdi prijeten pobeg od vsakdana. Predvsem pa uživa, ker s hrano razveseljuje druge. Druženje ob skupnem kosilu ali večerji lahko še posebej poveže družino in prijatelje, je prepričana. Kozice s česnom in čilijem so odlična topla predjed ali lahka samostojna jed, če jih zmešamo s testeninami.
Sestavine
• 1 kg kraljevih kozic
• 2 žlici ekstra deviškega oljčnega olja
• 1 dl suhega belega vina
• 4 stroki česna
• čili
• peteršilj
• sol
• poper

Priprava
1. Velike kozice očistimo – odstranimo jim lupine, pustimo samo konico repkov. Nežno odstranimo tudi temno črevo od zgornjega proti spodnjemu delu. Nato jih operemo in osušimo s papirnatimi brisačkami.
2. Olupimo česen in ga zrežemo na tanke rezine, sesekljamo peteršilj ter na drobno sesekljamo čili (namesto svežega lahko vzamemo posušenega).
3. Kozice v posodi začinimo s soljo in poprom, polijemo z oljčnim oljem ter potresemo s česnom, čilijem in peteršiljem. Damo v hladilnik in pustimo marinirati nekaj ur.
4. V ponvi na srednji temperaturi segrejemo oljčno olje. Na segreto maščobo stresemo še malo česna in ga pražimo toliko časa, da zadiši. Dodamo repke kozic in jih po okusu še začinimo s soljo.
5. Med mešanjem pražimo še 5 minut oziroma toliko časa, da postanejo repki lepe rožnate barve. Na koncu prilijemo belo vino in še minuto pustimo na ognju. Kozice ponudimo z (opečenimi) kruhki.
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se