Jana
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Pomarančna marmelada – najpreprostejši recept


Metka McCully Žigon
2. 2. 2024, 03.00
Deli članek
Facebook
X (Twitter)
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli

Ko tole pišem, se mi kar sline cedijo. Ali je kaj boljšega kot sveža, domača pomarančna marmelada na opečencu z maslom? Proti koncu januarja je vrhunec sezone obiranja pomaranč v sredozemskih deželah. V tem času so najslajše in najbolj sočne. Tokratni recept je res preprost, če mu sledimo, lahko z malo truda pripravimo izvrstno pomarančno marmelado. Po istem receptu lahko pripravimo marmelado tudi iz drugih citrusov (limone, mandarine, kumkvati). Recept: METKA McCULLY ŽIGON foto: SHUTTERSTOCK

babicina shramba.jpg
Shutterstock
Pomarančna marmelada

Za pripravo marmelade imam najraje sorto pomaranč Navel.

Sestavine

·         6–7 bio pomaranč

·         500–600 g sladkorja

·         po želji še eno izmed začimb: vaniljev izvleček, cimetova paličica, nekaj janeževih zvezd ali žlica ruma

Priprava


1. Dve bio pomaranči operemo in obrišemo ter zrežemo skupaj z lupino na kockice. Preostale pomaranče olupimo, odstranimo čim več bele kožice. Tudi te zrežemo na kockice. Morebitne pečke odstranimo. Vseh očiščenih pomaranč skupaj naj bo približno 1 kg.

2. Damo jih v ustrezno kozico, dodamo sladkor, po želji še začimbe in kuhamo počasi eno uro, občasno pomešamo. Pazimo, da se ne zažge. Po približno eni uri je marmelada kuhana in jo spravimo vročo v ogrete, sterilne kozarčke.

Še več slastnih receptov vas čaka v reviji Jana, št. 4.,  št. 5., 30. januar, 2024.

revija Jana 05
revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Prijazno vabljeni k branju!
cloud-rain

Trenutno

8 °C

Deževno

nedelja, 16. 3

Deževno

5 / 10 °C cloud-rain

ponedeljek, 17. 3

Deževno

-1 / 8 °C cloud-rain

torek, 18. 3

Jasno

-3 / 5 °C sun-bright

7-dnevni obeti


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.