Polenta z zeleno
Slastna, zdrava in nemastna priloga ali samostojna jed.

Za 4 osebe
Priprava: 1 ura
Na osebo: 350 kalorij
Sestavine: sol * 250 g instantnega zdroba za polento * 200 g zeleninega gomolja * 1 čebula * 2 stroka česna * 3 žlice olivnega olja * 400 g paradižnikovih koščkov (konzerva) * sol * poper * bazilika * 1 žlica masla.
Priprava: V loncu pristavimo 1 liter vode in dodamo zvrhano žličko soli. Ko voda zavre, počasi vsipamo v lonec zdrob za polento in mešamo, da se ne naredijo grudice. Polento kuhamo po navodilu z vrečke, da se kašasto zgosti. Pekač prekrijemo s papirjem za peko. Na papir namažemo polento v enakomerni, od 1 do 2 cm debeli plasti. Pustimo, da se popolnoma ohladi. Medtem olupimo zelenin gomolj in ga narežemo na 1 cm velike kocke. Olupimo tudi čebulo in česen, oboje na drobno sesekljamo. V kozici segrejemo 2 žlici olja in med mešanjem pražimo čebulo in česen 1 minuto na srednjem ognju. Dodamo zeleno in vse skupaj pražimo še 2 minuti. Dodamo koščke paradižnikov iz konzerve, premešamo, solimo in popramo. Na šibkem ognju kuhamo omako 20 minut, vmes jo večkrat premešamo. Polento narežemo na 5 do 6 cm velike rombe ali pravokotnike. Segrejemo teflonsko ponev, jo namastimo s preostalim oljem in v njej popečemo rezine polente – z vsake strani jih pečemo od 2 do 3 minute. Omaki iz zelene in paradižnikov primešamo sesekljano svežo baziliko ter maslo. Polentne rezine ponudimo z omako.
Nasvet: Polento pa tudi omako lahko skuhamo vnaprej, potem pa le še popečemo polentne rezine, in pogrejemo omako in jed je na mizi, kot bi trenil.
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se