Pita z jurčki
Pito z gobjim nadevom lahko postrežemo kot predjed ali glavno jed. K njej se najbolj poda velika skleda krhke solate.

Sestavine: za krhko testo: 250 g bele moke + 100 g masla + žlička soli + 0,6 dl mrzle vode + maslo za pekač; za nadev: 500 g svežih jurčkov + 4 šalotke + 2 žlici olivnega olja + sol + poper + 2 stroka česna + 4 vejice sesekljanega peteršilja + 2,5 dl kisle smetane + 2 jajci.
Priprava: za testo v posodo za gnetenje presejemo moko in v jamico na sredi nalijemo vodo. Dodamo hladno maslo v manjših koščkih in solimo. Z rokami gnetemo testo in ga oblikujemo v kroglo. Za 45 minut ga postavimo v hladilnik.
Nadev: v ponvi na olivnem olju prepražimo šalotko, dokler ne postekleni. Dodamo očiščene in na lističe narezane jurčke. Pražimo še pet minut, solimo, popramo ter dodamo peteršilj in česen. V drugi posodici zmešamo smetano in jajca.
Ventilatorsko pečico segrejemo na 180 stopinj, navadno na 200 stopinj. Testo razvaljamo v krog velikosti modela ali modelčkov za pite (v Franciji jih poznajo pod imenom quiche) ali navadnega okroglega pekača. S testom obložimo tudi robove.
Testo obložimo z jurčki, ki smo jih dobro zmešali s smetano. Temperaturo v pečici znižamo za 10 stopinj in pečemo od 35 do 45 minut.
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se