© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Pisana enolončnica


Jana
26. 8. 2009, 14.48
Posodobljeno
09. 08. 2017 · 09:58
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Enolončnica je preprosta, hitro pripravljena jed.

Pisana enolončnica
Za 4 osebe
Priprava: 20 minut
Kuhanje: 25 minut

Sestavine: 4 veliki paradižniki * 1 zelena paprika * 1 velik jajčevec * 2 majhni bučki * 1 rdeča čebula * 2 stroka česna * timijan * 2 lovorova lista * 3 žlice olivnega olja * 1 žlica belega vinskega kisa * 2 žlički sladkorja * sol * poper.

Priprava: Paradižnike na vrhu križasto zarežemo, potopimo za nekaj trenutkov v vročo vodo, nato pa jih oplaknemo z mrzlo vodo in olupimo. Paradižnike grobo sesekljamo. Papriko umijemo, očistimo semenja in belih notranjih kožic, nato pa narežemo na kvadratke. Jajčevec in bučki umijemo in narežemo na kocke. Čebulo olupimo, prerežemo in narežemo na krhlje. Česen olupimo in drobno sesekljamo. Osmukamo timijanove listke. V kozici segrejemo 2 žlici olivnega olja in med mešanjem pražimo narezane kocke jajčevca 2 minuti. Dodamo bučke in mešamo ter pražimo še 2 minuti. Dodamo papriko in pražimo še 2 minuti. Zelenjavo poberemo iz kozice in prihranimo. V kozico damo preostalo olje. Prepražimo najprej čebulo, nato dodamo česen, timijan in lovorova lista. V kozico spet stresemo prepraženo zelenjavo. Dodamo sesekljane paradižnike, primešamo sladkor in prilijemo kis. V pokriti kozici dušimo jed 20 minut. Po okusu solimo in popramo. Po želji lahko potresemo z narezano baziliko. Enolončnica tekne vroča, pa tudi hladna, ponudimo jo lahko s  kruhom ali s testeninami.

Nasvet:  Sestavine lahko poljubno spremenimo, odvisno od tega, koliko katere zelenjave imamo pri roki. Osnovni recept je doma iz Francije, kjer pravijo tej enolončnici ratatouille.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.