Palačinke z mariniranimi jagodami
Klasika za ljubitelje palačink.

Za 4 osebe
Priprava: 35 minut
Pečenje: 20 minut
Sestavine: 1 biolimona * 7 vejic citronske melise * 165 g sladkorja * 750 g jagod * 40 g masla * 2,5 dl mleka * 3 jajca * sol * 150 g moke * 4 žličke olja.
Priprava: Limono umijemo in z lupilnim nožkom tanko olupimo – če je mogoče, v enem kosu. Limono nato iztisnemo. Meliso oplaknemo, dve vejici prihranimo za okrasitev, druga stebla pa povežemo v šopek. V kozici pristavimo limonino lupino, 125 g sladkorja in 1,5 dl vode. Ko voda zavre, dodamo povezana stebla melise in kuhamo sirup na šibkem ognju v pokriti posodi 10 minut. Odstranimo limonino lupino in meliso, zavretemu sirupu pa dodamo 4 žlice limoninega soka. Pustimo, da se ohladi. Jagode očistimo, narežemo na četrtine in jih zmešamo z ohlajenim sirupom. Pustimo, da počakajo. Za palačinke razpustimo maslo in ga zmešamo z mlekom, 3 rumenjaki in s ščepcem soli. Z metlico primešamo moko, da dobimo gladko testo. V pokriti posodi naj stoji 15 minut, da se moka napne. Iz beljakov stepemo sneg in vtepemo 40 g sladkorja. Sladki sneg zamešamo v testo za palačinke. V teflonski ponvi (premer 26 cm) segrejemo žličko olja. Na olje zlijemo četrtino testa. Spečemo palačinko, najprej na eni strani, nato jo obrnemo in spečemo še na drugi strani. Drugo za drugo spečemo 4 palačinke. Dokler niso vse pečene, jih hranimo na krožniku v pečici, ogreti na 100 stopinj. Na drobno narežemo preostalo meliso in jo zamešamo med jagode v sirupu. Palačinke ponudimo z jagodami. Zraven se prilega stepena, z vaniljo odišavljena sladka smetana.
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se