Jana
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Palačinke z mariniranimi jagodami


Jana
18. 5. 2010, 14.43
Posodobljeno
09. 08. 2017 · 09:58
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Klasika za ljubitelje palačink.

Palačinke z mariniranimi jagodami

Za 4 osebe


Priprava: 35 minut
Pečenje: 20 minut

Sestavine: 1 biolimona * 7 vejic citronske melise * 165 g sladkorja * 750 g jagod * 40 g masla * 2,5 dl mleka * 3 jajca * sol * 150 g moke * 4 žličke olja.

Priprava: Limono umijemo in z lupilnim nožkom tanko olupimo – če je mogoče, v enem kosu. Limono nato iztisnemo. Meliso oplaknemo, dve vejici prihranimo za okrasitev, druga stebla pa povežemo v šopek. V kozici pristavimo limonino lupino, 125 g sladkorja in 1,5 dl vode. Ko voda zavre, dodamo povezana stebla melise in kuhamo sirup na šibkem ognju v pokriti posodi 10 minut. Odstranimo limonino lupino in meliso, zavretemu sirupu pa dodamo 4 žlice limoninega soka. Pustimo, da se ohladi. Jagode očistimo, narežemo na četrtine in jih zmešamo z ohlajenim sirupom. Pustimo, da počakajo. Za palačinke razpustimo maslo in ga zmešamo z mlekom, 3 rumenjaki in s ščepcem soli. Z metlico primešamo moko, da dobimo gladko testo. V pokriti posodi naj stoji 15 minut, da se moka napne. Iz beljakov stepemo sneg in vtepemo 40 g sladkorja. Sladki sneg zamešamo v testo za palačinke. V teflonski ponvi (premer 26 cm) segrejemo žličko olja. Na olje zlijemo četrtino testa. Spečemo palačinko, najprej na eni strani, nato jo obrnemo in spečemo še na drugi strani. Drugo za drugo spečemo 4 palačinke. Dokler niso vse pečene, jih hranimo na krožniku v pečici, ogreti na 100 stopinj. Na drobno narežemo preostalo meliso in jo zamešamo med jagode v sirupu. Palačinke ponudimo z jagodami. Zraven se prilega stepena, z vaniljo odišavljena sladka smetana.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.