
Omarjev naj recept: Jota za prste obliznit
Omar Naber, ki je nedavno praznoval 18. obletnico glasbenega udejstvovanja, zelo rad stoji za štedilnikom. »Med korono sem postal kuharski maestro. Takrat ni bilo nastopov niti ni bilo mogoče jesti po restavracijah, zato sem začel eksperimentirati doma,« pove. Najbolje mu uspe jota. Njegovi prijatelji jo obožujejo ter se mu ves čas najavljajo na obisk in slastno kosilo. Kdorkoli jo je pokusil, je zatrdil, da tako dobre še ni jedel. Tekst: ANDREJA COMINO foto: SHUTTERSTOCK

Sestavine
100 gramov vratovine
½ kilograma zelja (plus še 100 gramov)
½ kilograma repe
½ kilograma krompirja
1 malo pivo
½ glavice česna
sol in poper po želji
mala pločevinka rjavega fižola
deciliter vina
čebula
Priprava
1. Na malce olja popražimo na majhne kocke narezano vratovino (Omar ne pretirava z mesom, saj si želi, da so njegove jedi zdrave). Čez to damo na kolobarje narezano čebulo (najbolje je ena »običajna«, ena rdeča in ena srebrna), jo zlato popražimo in dodamo na tanke ploščice narezan krompir. Vse skupaj malo popražimo, dodamo še česen, pri čemer je treba paziti, da se ne zažge, saj potem zagreni.
2. V lonec dodamo še repo in zelje (sto gramov pustimo surovega, da ga dodamo čisto na koncu), malo podušimo in premešamo.
3. Zalijemo s pločevinko piva, solimo in popramo po želji. Kuhamo tako dolgo, da se krompir razpusti (običajno poldrugo uro).
4. Na koncu dodamo še fižol, ki ga zmečkamo z vilicami ali kuhalnico. Čisto na koncu primešamo še deciliter vina in sto gramov surovega zelja, da jota prijetno hrustlja med zobmi.
NASVET
Krompir se v kislem ne skuha rad, zato ga lahko skuhamo posebej ter v druščino z zeljem in repo dodamo že pripravljenega na žur.
Še več slastnih receptov vas čaka v reviji Jana, 52, 27. december, 2023.
Preberite tudi
Najbolj brano
Trenutno
12 °C
Oblačno
torek, 11. 3
Deževno
sreda, 12. 3
Deževno
četrtek, 13. 3
Oblačno
7-dnevni obeti