© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Nič več strupenih ponev


Tina Nika Snoj
26. 3. 2010, 00.00
Posodobljeno
09. 08. 2017 · 09:57
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Zadnje čase smo lahko brali, da se bodo leta 2015 ukinili proizvodnjo teflona, saj naj bi bil strupen. Se torej vračamo v kameno dobo kuhinje, ko smo morali štedilnik neprestano nadzorovati?

Nič več strupenih ponev
Teflonu je odklenkalo in podobne naslove smo zadnje čase lahko zasledili v marsikaterem mediju, zraven pa še letnico 2015. A skrb, da smo doslej jedli strupeno ali da bomo spet kuhali v posodah, nad katerimi moramo bedeti vsako minuto, je odveč. Informacija je le na pol točna. Teflon in podobni premazi bodo še vedno tu. Le izdelovali jih bodo drugače.

Kot žal vse prepogosto je tudi tokrat po medijih zaokrožila nepopolna informacija, ki je nagnala strah v kosti marsikatere zavedne gospodinje. Teflon je bil pač že tako vedno na tapeti kot morebiti strupena snov v kuhinji. In res ni čisto varen. Vsaj za vašega pernatega ljubljenčka ne, če teflon segrejete nad 200 stopinj Celzija, saj njegovi hlapi škodijo občutljivim ptičjim pljučem. Tudi ljudem škodijo, vendar pri višji temperaturi – pri 350° C. Po pojasnilu Inštituta za varovanje zdravja so te snovi lahko dražilne za kožo, oči in dihalno sluznico. Vdihavanje hlapov politetrafluoretilena, ki se sproščajo iz teflona pri visokih temperaturah, lahko povzroči gripi podobno bolezen, tako imenovano vročico polimernih hlapov. Značilni simptomi so vročina, mrzlica, potenje, kašelj, glavobol, težko dihanje. Vendar bi se olja in druge maščobe, s katerimi kuhamo, začele smoditi že pri precej nižji temperaturi, kot bi se začeli izločati ti hlapi.


Problematična je PFOA (perfluorooktanojska kislina)
Reči, da je strupeno vse, na čemer piše teflon (ki je samo ena zaščitena znamka premazov za posodo), bi bila laž, prav tako kot reči, da drugi premazi ne morejo biti strupeni.

 

Več v tiskani izdaji revije Jana, št.12, 23.3. 2010


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.