Mrežna pečenka
Teden pustnih jedi.

Za 4 osebe
Priprava: 30 minut
Pečenje: 1 ura in pol
Sestavine: 1 kg svinjine za pečenko (stegno) * svinjska mrežica * 2 kolesci limone * poper * mleta kumina * ščep mletih nageljnovih žbic * košček cimetove skorje * 1 vejica peteršilja * 6 olupljenih strokov česna * 2 lovorova lista * 2 žlici olja.
Priprava: Meso oplaknemo in osušimo s papirnato brisačo. Natremo ga z mešanico popra in soli. V enakomernih razmikih naredimo 6 zarez in vanje potisnemo olupljene česnove stroke. Pečico ogrejemo na 180 stopinj, z oljem namastimo pekač, ki naj ne bo prevelik – toliko, da pečenka lepo sede vanj. Na delovno površino razgrnemo svinjsko mrežico in nanjo posadimo rezini limone, cimet ter lovorov list. Meso začinimo še z mleto kumino in nageljnovimi žbicami, nato ga položimo na mrežico, zavijemo in položimo v pripravljeni pekač. Pekač pokrijemo s pokrovom in damo v pečico. Pečenko pečemo v pokritem pekaču 1 uro, nato pa še 30 minut brez pokrova. Med pečenjem polivamo meso s sokom, ki se nabira v pekaču. Ko je pečenka pečena, naj počiva 10 minut, da se sokovi umirijo. Šele potem jo narežemo in ponudimo, zraven se v predpustnem času najbolj prilega kislo zelje ali repa.
Nasvet: Namesto kosa svinjskega stegna lahko zavijemo in v mrežici spečemo tudi svinjsko ribico – kos zarebrnic brez kosti.
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se