Jana
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Morski brodet


Jana
24. 2. 2012, 10.42
Posodobljeno
09. 08. 2017 · 09:58
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Vsak teden ribja jed!

Morski brodet

Sestavine: 700 g rib in morskih sadežev (škarpena, skuša, ugor, raki, lignji, školjke) + 1 čebula + 3 stroki česna + 3 žlice olivnega olja + 2 dcl belega vina + za ribjo osnovo: nekaj ribjih kosti in glav + 2 korenčka + kos gomolja zelene + 3 vejice timijana + 2 lovorova lista + nekaj poprovih zrn + ščepec soli + 2 velika paradižnika ali 200 g pelatov + sol + poper + 5 vejic svežega peteršilja

Priprava: na olivnem olju najprej na hitro popečemo očiščene in na večje kose narezane ribe. Ribe nato vzamemo ven in jih spravimo. Čebulo drobno sesekljamo in jo popražimo v isti posodi kot ribe. Dodamo očiščene morske sadeže in pražimo pet minut. Prelijemo z vinom in v lonec dodamo še ribo, česen in na koščke narezan paradižnik ali pelate. Dobro premešamo in zalijemo z ribjo osnovo, ki smo jo naredili takole: ribje glave in kosti, na koščke narezan korenček, gomolj zelene, timijan, lovor, poprova zrna in sol skupaj kuhamo v 1 l vode 45 minut. Precedimo in uporabimo, preostanek pa lahko zamrznemo.
Nadaljujemo z brodetom: ko prelijemo z ribjo osnovo, po potrebi dodamo še vodo, po okusu solimo in popramo, kuhamo še 15 minut in proti koncu kuhanja potresemo še s sesekljanim peteršiljem.
K brodetu se poda polenta ali bel kruh, obvezno pa je rdeče vino.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.