Jana
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Mlinčevka ali kuhana potica


Jana
14. 7. 2009, 17.24
Posodobljeno
09. 08. 2017 · 09:58
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Mlinčevko, okusno in sočno pogačo, so ženske nekoč največkrat pekle ob porokah ali visokih jubilejih, praznikih ali ob večjih delih na polju in v vinogradu.

Mlinčevka ali kuhana potica
Mlinčevko, okusno in sočno pogačo, so ženske nekoč največkrat pekle ob porokah ali visokih jubilejih, praznikih ali ob večjih delih na polju in v vinogradu. Da ta zanimiva jed, kot tudi mnoge druge z bizeljskega konca, ne bi utonila v pozabo, se med drugim trudi Marija Slovenc, članica društva kmetic Globoko. »Vedno je pripravljena pokazati in prenesti svoje znanje o starih, že skoraj pozabljenih jedi na mlajše,« je povedala Zdravka Balon s turistične kmetije Bela gorca v vasi Pišece, veseli, da se  ohranja gastronomsko bogastvo s tega območja.  Zaupala nam je  recept za okusno mlinčevko.  

Recept:


Sestavine: Testo za mlince: 1 kg bele gladke moke + od 8 do 10 jajc + 1 dl olja + mlačna voda po potrebi; za nadev: 1 kg skute + od 2 do 3 jajca + malo sladkorja + 1 vaniljin  sladkor + od 10 do 15 dag raztopljenega masla za polivanje, ki mu dodamo žličko olja.

Priprava: Zamesimo mehkejše testo za mlince in ga razdelimo na 15 hlebčkov. Počivajo naj vsaj 30 minut.
Hlebčke razvaljamo v mlince (v velikosti okroglega pekača) in jih prevremo v slanem kropu.  Mlince odcedimo in ohladimo na suhi krpi. Poparjene in ohlajene mlince polagamo v namaščen model, potresemo s skuto in prelijemo z 1 žlico maščobe. To ponavljamo tako dolgo, dokler ne porabimo vseh mlincev in nadeva. Zadnje mlince premažemo s stepenim jajcem. Pečemo 1 uro pri 200 °C.


Ko je mlinčevka pečena, jo pustimo v modelu tako dolgo, da se malo ohladi (približno pol ure), nato jo stresemo iz modela in razrežemo na trikotnike, kot torto. Lahko jo potresemo tudi s sladkorjem v prahu, če želimo slajšo pogačo. V nadev lahko dodamo tudi rozine.

Zveza turističnih kmetij Slovenije (ZTKS) izvaja projekt Ohranimo gastronomsko dediščino, s finančno pomočjo Norveške, Islandije in Liechtensteina. Informacije: www.slovenia.info/uzivajmobrezmeja

Foto: Tomo Jeseničnik


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.