© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Mleti zrezki s sirom


Jana
23. 9. 2009, 15.24
Posodobljeno
09. 08. 2017 · 09:58
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Ponudimo s svežo solato in s hrustljavim kruhom.

Mleti zrezki s sirom

Za 12 zrezkov


Priprava: 20 minut
Kuhanje: 25 minut

Sestavine: 1 stara žemlja * 1 majhna čebula * 75 g v olje vloženih posušenih paradižnikov * 75 g parmezana ali ovčjega sira (pecorino) * 4 vejice origana * 500 g mlete govedine * 1 jajce * sol * poper * pol žličke mlete sladke paprike.

Priprava: En dan staro žemljo namočimo v mlačni vodi, da se napije in zmehča. Čebulo olupimo, drobno sesekljamo in steklasto prepražimo v ponvi na 1 žlici olja. Odstavimo. Paradižnike odcedimo in drobno narežemo. Naribamo sir, osmukamo listke origana. V skledi pomešamo sir, sesekljane listke origana in sesekljane posušene paradižnike. Iztisnemo namočeno žemljo in jo damo v drugo skledo. Dodamo mleto govedino, jajce in prepraženo čebulo. Solimo in popramo ter začinimo z mleto sladko papriko. Z električnim ročnim mešalnikom gnetemo sestavine, da dobimo enakomerno mesno testo. Iz mesnega testa oblikujemo 12 okroglih, ploščatih hlebčkov, na vsakega damo 1 žličko sirove zmesi in ga okrog nadeva oblikujemo v cmok. V ponvi segrejemo preostalo olje. Mlete zrezke pečemo na srednje močnem ognju 12 minut in jih pri tem obračamo, da z vseh strani porjavijo. Ponev naj bo primerno velika, da se zrezki v njej ne stiskajo, ali pa spečemo zrezke v dveh ali treh porcijah. Ponudimo s svežo solato in s hrustljavim kruhom.

Nasvet: Zrezke s sirovim nadevom najlaže oblikujemo z mokrimi rokami, saj se mesno testo potem ne lepi na prste. Roke sproti pomakamo v skledo z mrzlo vodo. Če pečemo zrezke po porcijah, hranimo že spečene na toplem v pečici, ogreti na 50 stopinj. Večjo količino zrezkov pa lahko spečemo tudi v pekaču v pečici. Oblikujemo mesne cmočke s sirovim nadevom in jih zložimo na pekač, prekrit s papirjem za peko. Pečemo jih v pečici pri 200 stopinjah 15 minut. Takoj jih poberemo s pekača in zložimo na pladenj. Mlete zrezke lahko tudi zamrznemo. V zamrzovalniku se obdržijo do 3 mesece.

 


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.