© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Kako preživimo praznike in se ne zredimo


Renata Ucman
25. 11. 2015, 08.36
Posodobljeno
09. 08. 2017 · 09:58
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

V teh dneh mnogi o hujšanju ne razmišljajo. Vendar pa obstajajo tudi taki, ki se ne pustijo ujeti in se prazničnemu razvratu uprejo z zdravim življenjem.

shujsevalna_dieta.jpg
SHUTTERSTOCK

Za vse, ki prisegajo na zdrav življenjski slog ali pa bi ga radi dosegli, smo se obrnili na mag. Marjeto Škorja, klinično dietetičarko iz splošne bolnišnice Slovenj Gradec, in razložila nam je, kako se lotiti diete, izbrati jedilnik in koliko gibanja uvrstiti na vsakodnevni urnik, da bo izgubljanje odvečne teže zdravo in uspešno. Če vam ne bo uspelo sedaj, pa si njene nasvete zapomnite za kasneje!

Hujšanje si lahko zastavimo kot osebni projekt spremembe življenjskega sloga, ki nam bo prinesel veliko zadovoljstva. Zastavimo in napišemo ga sami, nato pa naredimo vse, da ga uspešno uresničimo.

»Vsako zniževanje telesne teže pomeni, da se moramo ustaviti in razmisliti, zakaj želimo težo znižati in za koliko kilogramov. Premislimo, kaj smo v svojem življenjskem slogu opustili, denimo gibanje, ali dodali, na primer neredno prehranjevanje, prevelike obroke, hrano z več maščob, več stresnih situacij. Zniževanje telesne teže si zastavimo kot spremembo sloga življenja. Le tako bomo znižano telesno težo tudi obdržali kot svojo resno in odgovorno življenjsko spremembo,« je povedala mag. Marjeta Škorja.

Ne preveč sadja in samo do 16. ure

Jeseni je obilo sadja, ki pa zaradi prevelike vsebnosti sladkorja upočasni hujšanje. Kakšno sadje je smiselno uživati med shujševalno dieto in koliko? Mag. Marjeta Škorja je svetovala, da ga na dan naj ne bi pojedli več kot 400 gramov, pretežno svežega, vendar le do 16. ure. Kasneje uživamo samo kuhane oblike sadja, kot so nesladkan kompot, čežana in dušeno sadje. Med dieto zaradi veliko sladkorja niso priporočljive naslednje vrste sadja:  grozdje, kakiji, hruške, pa tudi vse oblike suhega sadja. Za vse drugo sadje veljajo količinske omejitve tudi pri pripravi smutijev.



Tekst v celoti preberite v reviji Zarja št. 23, 24.11.2015


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.