© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Iz babičine shrambe: Preprosta kremna juha z blitvo


Metka McCully Žigon
21. 8. 2023, 07.00
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Blitva poleti bolje uspeva kot špinača. V receptih jo lahko zamenjamo s špinačo in obratno. V Dalmaciji je kuhana blitva s krompirjem in česnom tradicionalna priloga k pečenim ali kuhanim ribam. Tokrat vam predstavljam recept za preprosto in hitro pripravljeno blitvino juho. Če jo postrežemo z ribanim parmezanom in popečenimi kruhovimi kockami, čisto zadostuje za lahko poletno kosilo. Skromno, a okusno. Recept: METKA MCCULLY ŽIGON foto: SHUTTERSTOCK

babicina shramba Shutterstock.jpg
Shutterstock
Preprosta kremna juha z blitvo

Sestavine

  • 300–400 g blitve listov

      
  • 0,8 l vode

      
  • 1 jušna kocka

      
  • 3 stroki česna

      
  • šopek peteršilja

      
  • šopek drobnjaka

      
  • 1 dcl sladke smetane

Priprava
1. Blitvo operemo in liste natrgamo na manjše koščke. Bele, trše peclje uporabimo v drugi jedi (na primer za kuhano solato).

2. Česen na grobo sesekljamo in na hitro popražimo na žlici olja ali masla.

3. Dodamo blitvine liste in dušimo, dokler ne ovenijo in upadejo.

4. Zalijemo z vodo, smetano, dodamo sesekljana zelišča in jušno kocko. Kuhamo še 10 minut, nato s paličnim mešalnikom zmeljemo v kremno juho in postrežemo.

5. Če želimo, potresemo z ribanim parmezanom ali dodamo popečene kruhove kocke.

nasl_Jana 33.jpg
revija Jana
Izšla je nova številka revije Jana. Vabljeni k branju!

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.