© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Hrana za srečo


Marjana Ogorevc Žgalin
15. 10. 2019, 20.00
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Krajši dnevi in manj sonca v mnogih ljudeh prebudijo melanholijo. Počutijo se brez volje in energije, so zdolgočaseni, pesimistično razpoloženi. Da bi se počutili bolje in pospešili proizvodnjo hormona sreče, serotonina, si lahko pomagamo tudi z uživanjem določene hrane. Na lestvico »srečnih živil« so znanstveniki uvrstili losos, orehe, jajca, špinačo, kislo zelje, ovsene kosmiče, avokado in banane. Da nam slaba volja ne bo prišla do živega, glavni dnevni obrok pripravimo z eno od prej naštetih sestavin in vse skupaj zabelimo s ščepcem ljubezni. Ker ni pomembno le, kaj kuhamo, ampak tudi v kakšnem razpoloženju se lotimo tega opravila, bo takšna jed gotovo osrečila naše drage jedce.

kuhinja, jesen
Zarja Jana
Jesenska ponev

Pripravila: MARJANA OGOREVC ŽGALIN

Foto: Schweizer Fleisch, CWC, Berndes, Mondamin

Jesenska ponev

Za 4 osebe

Priprava: 40 minut

Sestavine: 2 zeleni papriki, 100 g šampinjonov (ali sveže nabranih jurčkov), 1 rdeča čebula, 1 strok česna, 1 šopek peteršilja, 200 g stročjega fižola, 400 g mletega govejega mesa, sol, poper, olje, 4 jajca.

Priprava: Papriki odstranimo semena, gobe očistimo in oboje narežemo na koščke. Česen in čebulo olupimo. Čebulo narežemo na koščke, česen sesekljamo. Peteršilj osmukamo in sesekljamo. Fižolu odrežemo konce, večje stroke razpolovimo in kuhamo v vreli slani vodi 10 minut, da je na ugriz še čvrst. Vodo odlijemo. Meso solimo in popramo ter oblikujemo manjše kroglice. Na vročem olju jih pečemo približno 6 minut in večkrat obrnemo. Potem dodamo česen, papriko, gobe, čebulo, fižol in peteršilj. Pražimo še 5 minut, solimo, popramo. Posebej spečemo jajca na oko in postrežemo z jedjo.  

Zeljni ragu s svinjino

Za 4 osebe

Priprava: 85 minut

Sestavine: 800 g svinjine, 2 čebuli, 2 žlici olja, sol, poper, 1 lovorov list, 10 brinovih jagod, 1 žlička sladke mlete paprike, 500 g kislega zelja, 200 ml suhega belega vina, 300 ml zelenjavne čiste juhe, 1 lonček kisle smetane.

Priprava: Čebuli olupimo in sesekljamo. Meso narežemo na koščke. V loncu segrejemo olje ter popražimo čebulo in meso. Solimo, popramo, dodamo lovorov list, brinove jagode in papriko v prahu. Malce podušimo in v lonec vržemo še kislo zelje. Zalijemo z juho in vinom ter v zaprtem loncu kuhljamo 70 minut. Vmes večkrat premešamo in po potrebi še zalijemo. Ko se meso zmehča, vmešamo smetano, solimo in popramo. Ponudimo s kuhanim krompirjem.

Več receptov v reviji Zarja Jana, št. 42, 15. 10. 2019

kuhinja, jesen
Zarja Jana
Zeljni ragu s svinjino

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.