Jana
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 2 min.

Hrana, ki nahrani telo in duha


Biba Jamnik Vidic
12. 10. 2023, 07.00
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Starejša sem, bolj se zavedam, kako pomembna je zdrava prehrana. Ko sva z možem pred leti vzela v najem občinski vrtiček, sva se odločila, da če se že podajava v pridelavo hrane, mora biti ta najvišjega ranga. Med iskanjem naravi prijazne pridelave naju je pot pripeljala do biodinamike. Zelenjava in sadje, ki se ju ni dotaknila niti kapljica kemije, je odličnega okusa, tudi zdravje nama dobro služi.

biodinamika
revija Jana
Na prazniku biodinamike so se s svojimi pridelki in izdelki predstavili tudi člani Zveze društev ekoloških kmetov Slovenije.

Zadnjo soboto v septembru smo na Pogačarjevem trgu v Ljubljani prvič slavili dan te zdrave, žive hrane. Sonja Vavken, predsednica Zveze biodinamikov Slovenije, pove, kako je napočil čas, da se ta metoda pridelovanja hrane predstavi ljudem. »Naslednje leto bo namreč 100. obletnica kmetijskega tečaja, ki ga je v enem od dvorcev za nemške veleposestnike takrat organiziral idejni oče biodinamike dr. Rudolf Steiner. Letošnji praznik biodinamike je bil nekakšna uvertura v praznovanje naslednje leto.«

Sonja Vavken
revija Jana
Sonja Vavken, predsednica Zveze biodinamikov Slovenije

Dr. Steiner, ki je postavil temelje biodinamike, je našel povezavo med rastlinami in njihovo energijo. Zaradi pripravkov, s katerimi biodinamiki tretirajo rastline, so te deležne energije iz vesolja. Kopriva prinaša rastlinam energijo Sonca, kamilica reprodukcijsko energijo Merkurja, regrat vitalno energijo Jupitra, baldrijan pa življenjsko silo Saturna. Da to niso prazne marnje, je pred leti dokazal Zvone Černelič, biodinamčni kmetovalec iz Dečnega sela pri Brežicah in dolgoletni predsednik društva Ajda Posavje. Naredil je poskus s tremi svežimi kumarami. Prva je bila pridelana integrirano, druga ekološko in tretja biodinamično. Razrezal jih je na kose, zložil v prvotno stanje, zavil v prozorno folijo in 12 dni pustil na sobni temperaturi. Prva kumara je začela gniti, druga je začela izgubljati zeleno barvo, tretja pa je ostala nespremenjena. Čez mesec in pol, ko od prvih dveh ni ostalo več veliko, je bila tretja še vedno takšna kot prvi dan. Celo več. Ko jo je odvil, jo je lahko prijel v roko, saj so se razrezani deli medtem zarasli.

biodinamika
revija Jana
V biodinamičnem kmetovanju so dovoljeni le pripravki iz rastlin.

Izjemen odziv

Sonja Vavken pove, da je bil odziv na prvi praznik biodinamike izjemen. »Tako naših članov kot tudi obiskovalcev. Na 35 stojnicah se je predstavilo nekaj biodinamičnih društev – v Sloveniji je 16 društev biodinamikov, devetim, ki so že vključeni v našo zvezo, se bo po tem dogodku pridružila še večina preostalih – Združenje Demeter Slovenija, Semenjalnica, pridelava ekoloških semen, semenarska hiša Amarant, pridelovalci in predelovalci, ki kmetujejo po načelih biodinamike, ter prodajalci ljudem in zemlji prijaznega orodja in pripomočkov.« Da bi se ljudje lažje odločili za ta način pridelovanja hrane, so biodinamiki obiskovalcem v pokušino ponudili jedi, ki so jih pripravili iz svojih pridelkov, nekaj pa jih je prodajalo tudi svežo zelenjavo in sadje.

Nadaljevanje prispevka si lahko preberete v reviji Jana,  št. 41, 10. oktober, 2023.

matjaž-javšnik
Mateja Jordovič Potočnik
Izšla je nova številka revije Jana. Vabljeni k branju!

© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.