Gostobesedne razprave za mizo
Najbrž že veste, da Saša Krajnc, eden izmed zaščitnih obrazov informativnega programa Televizije Slovenija, obožuje svoje delo. Slišali ste tudi, da se po napornem delu najraje sprošča s plesom, gotovo pa niste vedeli, da v prostem času zelo rad vihti kuhalnico.

Brbotanja
Se opravičujemo za vsiljivost – kaj bo (je bilo) danes za kosilo?
Že diši po domači zelenjavni juhi. Veliko korenja, rumen koren za sladkobo, cvetača, por in brokoli, malo začimb – in to je to. Pri nas doma se pogosto znajde na jedilniku in zelo jo imam rad po »napornih« prehranjevalnih dneh. Odlična je tudi zato, ker je po praznikih res treba omejiti vnos vse mogoče hrane, ki je brez zadržkov romala v želodec, sicer se bo težko v službi stisniti v obleko. Aja, pa solata bo tudi! Ledenka in radič.
Kaj je za vas idealno kosilo?
Vsi, ki me poznajo, bodo rekli vse z veliko krompirja. Da, zelo rad imam krompir v vseh mogočih oblikah! Če pa me kdo res želi spraviti v dobro voljo, bo na mizi ocvrt krompirček. Razlagam si, da je to zato, ker je mami, preden sem pokukal na svet, velikokrat jedla ocvrt krompirček in tudi pozneje je bila to najina jed. Najina zato, ker sta bila priprava in potem zaužitje že nekakšen najin obred, druženje, uživanje. Sicer pa je idealno kosilo vse z veliko zelenjave. Mesa na mojem krožniku skoraj nikoli ne boste opazili.
Kdo kuha pri vas doma?
Največkrat sem za štedilnikom jaz. Pa ne zato, ker boljša polovica ne bi znala dobro kuhati, ampak zato, ker rad ustvarjam, preizkušam. V bistvu na preizkušnjo postavljaš svoje zmožnosti in ob tem rasteš. To je tako kot pri vsaki preizkušnji v življenju, pa še sit si na koncu. Vse ne uspe vedno, ampak človek nikoli ne ve, dokler ne poskusi. Sicer pa sem veliko poguma in znanja črpal tudi od prijatelja, znanega mladega kuharja Nejca Rižnarja. Njegovi, očetovi in mamini nasveti vedno pridejo prav.
Pet predmetov, ki jih morate imeti v svoji kuhinji!
Lesena kuhalnica, dober mešalnik, sekljalnik, dve posodi za kuhanje, pekač in … aja, odpirač za vino!
Kaj morate nujno imeti v svojem hladilniku?
Mocarelo, kefir, jajca, kakšno zelenjavo, pa kakšno salamo za mesojedi del družine. To je za na hitro napolniti želodec, za kosilo pa je treba več načrtovanja.
Koga bi radi povabili na kosilo in zakaj?
Hm, hm, nikoli nisem razmišljal o tem! Domov na kosilo vabim le svoje bližnje, družino in prijatelje. Mogoče tudi zato, ker so bolj prijazni, če kaj ne uspe, in me bodrijo, pa zato, ker se ob prehranjevanju človek običajno umiri. Takrat je več časa za klepet, druženje …
S kom najpogosteje sedite za mizo? (Spada zraven gostobesedno razpravljanje?)
Da, kot rečeno, če nas je več, potem zelo radi klepetamo, običajno pa so najpogostejše partnerke pri prehranjevanju sodelavke. Zaradi delovnega urnika med tednom mi velikokrat ne uspe kuhati doma, torej na kosilo skočim med službo in takrat je vedno živahno. Premlevamo dogodke dneva, trenutke, ki so se nam zgodili med snemanji, in si izmenjujemo nasvete, kako kakšen prispevek narediti še boljši.
S čim se najraje pregrešite?
S sladicami. Nekaj sladkega mora vedno biti doma, običajno je to kar čokolada. Če pa pridejo obiski, takrat rad tudi kaj spečem. Zelo pohvalijo kakšno sirno torto, upam, da bodo tudi potico. Pred dnevi sem se namreč odpravil na tečaj peke potic. Prijatelji so mi kupili bon za kuharsko delavnico, in ker sem ga izkoristil pred prazniki, je bila peka potic kot naročena. Le še čas moram najti, da jo spečem doma. Mislim, da bo ta teden dišalo po njej, a ničesar ne obljubim.
Česa na krožniku ne marate preveč?
Uf, ne maram morske hrane! Ne maram njenega okusa. Sem ji večkrat dal priložnost, a se nikakor ne morem prepričati, da mi je všeč. Bom poleti na morju znova poskusil. Ampak to samo zato, ker je zdrava in ker vsako leto poslušam, naj poskusim, ker so vse morske plošče za dva.
Ali ste decembrske praznike preživeli za bogato obloženo mizo in kje?
Prazniki so vedno rezervirani za družino. Za božič se miza šibi pri mojih starših. Oče vedno pripravi odlično večerjo, in to tako pravo, z več hodi. Letos je bil za predjed skutni namaz z bučnim oljem in bučnimi semeni. Za glavno jed pečen krompir, veliko zelenjave, za nemesojede sojini polpeti, za mesojede pa svinjska ribica. Sladica je bila orehova potica ali breskve s sladoledom. Je pa bilo takšnih pojedin v prazničnih dneh več, zato bom danes domače juhe in samo juhe zelo vesel.
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se
