© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 1 min.

Čebulna pogača z jabolki


Jana
9. 3. 2010, 09.06
Posodobljeno
09. 08. 2017 · 09:58
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Nenavadna, a okusna kombinacija.

Čebulna pogača z jabolki

Za model s premerom 26 cm


Priprava: 50 minut
Pečenje: 30 minut

Sestavine: za skutno testo: 150 g moke * 150 g manj mastne skute * 150 g zmehčanega masla * ščep soli; * za nadev: 500 g čebule * 500 g jabolk * 2 žlici limoninega soka * 150 g prekajene slanine – pancete * 2 žlici masla * sol * poper * 1 žlička posušenega majarona * 2 jajci * 250 g goste kisle smetane (mileram) *  80 g naribanega ementalskega sira; * poleg tega: maščoba za model * moka za posipanje delovne površine.

Priprava: Moko, sladkor in sol damo v skledo. Skuto zavijemo v krpo in iztisnemo, nato jo nadrobimo v skledo z moko. Dodamo zmehčano maslo. Z električnim ročnim mešalnikom zgnetemo moko, maslo in skuto ter zamesimo testo. Oblikujemo ga v kepo, zavijemo v folijo in pustimo na hladnem počivati 30 minut. Čebulo olupimo in narežemo na tanke obročke. Jabolka olupimo, razrežemo na krhlje in očistimo peščišč. Krhlje narežemo na lističe. Pokapljamo z limono, da ne porjavijo. Slanino narežemo na kockice. V ponvi razpustimo maslo, dodamo slanino in med mešanjem pražimo na šibkem ognju, da se scvre. Dodamo čebulo in jo med mešanjem pražimo 3 minute. Dodamo jabolka, premešamo in pražimo še 5 minut. Solimo, popramo in začinimo z majaronom. Premešamo in odstavimo. V skledi zmešamo kislo smetano, jajci in naribani sir. Pečico ogrejemo na 200 stopinj. Namastimo model za pogače s premerom 26 cm. Na pomokani delovni površini razvaljamo testo v krog s premerom 32 cm. S testom obložimo model tako, da je ob straneh 3 cm visok rob. Na testo naložimo mešanico čebule in jabolk. Na vrh damo kislo smetano z jajcema in sirom. Model postavimo v pečico in pečemo pogačo 30 minut.

Nasvet: Če želimo, da je jed manj mastna, nadomestimo slanino s pusto šunko ali  prekajenimi puranjimi prsmi.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.