Brbotanja: Katja Mrzel
Katja Mrzel že nekaj let živi v vrtincu ustvarjalnosti. Svetovalki za zdravo prehrano in lastnici trgovine Presnica Take-away je vse, kar je povezano s hrano, v čisti užitek. Katja je prepričana, da dobra, z ljubeznijo pripravljena hrana gradi med ljudmi mostove ljubezni, povezanosti, zaupnosti.

Za prijatelje si je treba vzeti čas
Se opravičujemo za vsiljivost – kaj bo (je bilo) danes za kosilo?
Za mano je približno teden dni, ko sem se trudila jesti po priporočilih diete LCHF (malo ogljikovih hidratov, veliko maščob). Prvi vtis potrjuje, da je moja ljubezen do ogljikovih hidratov precejšnja. V moji glavi se je nenehno porajala slika čudovitega zlato zapečenega riževega narastka, obilno prelitega z jagodnim prelivom, posutega s karameliziranimi mandlji. No, danes za kosilo sem si ga spekla, samo zase. Pojedla sem celega in zdaj imam nekoliko slabo vest.
Kaj je za vas idealno kosilo?
Tisto, ki ga pripravim in pojem v miru, skupaj z meni ljubimi ljudmi. Začne se z juhico. V tem trenutku mi je od vseh najljubša juhica miso z veliko pečene in sveže zelenjave, koščki popečenega tofuja in črnim sezamom. Svojo veliko ljubezen do italijanske kuhinje in testenin sem v zadnjem času nekoliko preusmerila in tako zdaj neskončno uživam ob krožniku tajskih riževih testenin z zelenjavo, paradižnikovo omako, ki jo pripravim sama v avgustu, ko paradižniki na mojem vrtu zažarijo v vsej svoji lepoti in okusnosti, z doma pripravljenim pestom iz sušenih paradižnikov, rukolo in pljuskom pikantnega olivnega olja, ki ga ob morju pridelujejo moji starši. Ob popolnem kosilu si želim popiti pol kozarca dobrega vina in ga končati z božansko sladico. Meni najljubše so kremaste, rahle, sočne, sladko-kisle, presenetljive, drugačne.
Kdo kuha pri vas doma?
Videti je, da je strast do kuhanja nalezljiva. Moja otroka zelo rada kuhata, zet strastno rad kuha. Moj vnuk, ki je star leto in pol, neznansko uživa v kuhinji. Kadar smo skupaj, z užitkom združimo svoje moči. Le kadar se mudi, prevzamem kuhanje v svoje roke jaz.
Katero jed najpogosteje skuhate?
Kadar moram skuhati nekaj na hitro, se največkrat lotim priprave juhe. Naredim jo iz tistega, kar najdem v hladilniku in shrambi, ker me moja kuhinja v Presnici več kot polno zaposluje, pa sta običajno precej slabo založena. Tako so moje juhe zelo preproste in vsakokrat drugačne.
Kaj morate nujno imeti v hladilniku?
Rukolo, por, brokoli, olive taggiasce, nekaj konzerv kokosovega mleka, mango, sojin borovničev jogurt, bio limone, steklenico roseja.
Koga bi radi povabili na kosilo in zakaj?
Že nekaj časa mi hodi po glavi zamisel, da bom začela prirejati večerje za svoje prijatelje. V zadnjih letih me je moje delo posrkalo v vrtinec ustvarjalnosti in tako je časa zanje zmanjkalo. Kratki telefonski klici in hitra bežna srečanja sicer ohranjajo neke vrste povezanost, prijateljstvo pa potrebuje drugačno hrano. V resnici si je treba za prijatelje vzeti čas. Srečanje ob hrani pa ima še posebno moč.
S kom najpogosteje sedite za mizo?
Kosilo najpogosteje jem v kuhinji v Presnici na visokem stolu v kotu ob delovnem pultu z veliko tablo, na katero pišemo nakupovalne sezname in spiske opravil, ki jih morajo opraviti posamezni člani naše ekipe. Tako sem umaknjena, a vseeno sredi dogajanja in lahko izkoristim čas kosila za načrtovanje jedilnika za naslednje dni in organiziranje dela.
S čim se najraje pregrešite?
S čokolado. Globoko kot noč, mehko kot žamet, omamno sladko grenko. Položiš si jo na jezik in pustiš, da se počasi stopi in razlije po ustih. Okus se razširi ter objame in poboža vsa čutila. Obožujem jo, še posebej tisto z veliko lešnikov. Ne morem se ji upreti. Če je na dosegu mojih rok, jo pojem, čeprav mi škoduje. Čokolada pri meni dokazano in preizkušeno sproži glavobol. Oh, ja …
Česa na krožinku ne marate preveč?
V svojih otroških letih sem morala na silo jesti solato. Od takrat ne prenesem solate, prelite z vinskim kisom in oljem. Pojem veliko solate, ki jo zabelim s kančkom olja, kakšno kapljico limone ali pa s kremnimi prelivi, nikakor in na noben način pa ne dam v usta solate s kisom in oljem. Če mi v restavraciji servirajo že začinjeno solato, se je ne bom niti dotaknila. Kadar solato naložijo na isti krožnik z drugo hrano, bom zavrnila ves krožnik.
Kateri od obredov, povezanih s prehrano, vam je všeč, katerega pa ne marate?
Ljubim raziskovanje tržnic. Kamor koli me vodi pot, se najprej podam na tržnico. Kot mi tržnica govori o ljudeh, ki jo obiskujejo, mi o živilih veliko pove njihov vonj. Izbiram z nosom. Uživam v ljubečih dotikih, s katerimi preverjam zrelost, opazujem barve in oblike. Čas, ki ga preživim v kuhinji, je zame globoka meditacija. Ljubim hrano in tiste, za katere jo pripravljam. Za mizo uživam, ko opazujem odzive ljudi, ki jo jedo. Srečna sem, ko so srečni moji gostje. Tudi pospravljanja se lotim z dobro voljo. Ko čistimo nered okoli sebe, spravljamo v red svoje misli.
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se
