Jana
© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.
Čas branja 2 min.

Božične jedi Nuške Drašček


Lara Jelen
21. 12. 2016, 10.08
Posodobljeno
09. 08. 2017 · 10:02
Deli članek
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Velikost pisave
Manjša
Večja

Pevka Nuška Drašček si je kljub decembrski zasedenosti vzela čas, da našim bralcem razkrije recepte za jedi, ki jih bo postregla svojim najdražjim.

recepti_drascek_fototorta_saint_honore.jpg
Shutterstock

Nuška nam je zaupala, da si za božični jedilnik vedno izbere nekaj posebnega in pripravi več hodov. Letos ni nič drugače, se pa jedilnik prilagaja sinčku Luki, zaradi česar sogovornica predlaga, da si lahko odrasli v jed dodajo tudi kaj bolj ostrega. Njen jedilnik tokrat sestavljajo štirje hodi: zelenjavne tortice s popečenimi kozicami, bučna kremna juha, riba v pečici z olivami, česnom, belim vinom in origanom; za prilogo krompir iz pečice in domači humus ter za posladek torta Saint Honoré.


Torta Saint Honoré

»Morda se sliši zapleteno, a res ni,« zagotavlja Nuška in doda, da je treba pripravo torte samo prav načrtovati in se pravi čas lotiti peke.



Kupimo listnato testo in izrežemo krog v želeni velikosti (lahko je tudi pravokotnik). Naredimo paljeno testo za princeske po katerem koli receptu, samo prilagoditi je treba količino. Nuška opozarja predvsem na dodajanje jajc testu: »Če piše dodati na primer štiri jajca, potem jaz običajno dodam tri, za četrto pa se po potrebi odločim pozneje, odvisno od testa, ki ne sme biti premokro. Previdno z zadnjim jajcem, saj mora testo ohraniti obliko,« svetuje.

Na listnato testo nabrizgamo paljeno testo, ki naj sledi obliki listnatega in naj bo od roba odmaknjeno kakšen centimeter. Nadaljujemo poljubno v enakomernih presledkih proti sredini. Medtem na drugi pekač nabrizgamo princeske. V pečici jih spečemo do zlatorjave barve – vmes ne odpiramo pečice, da princeske ne upadejo!



Nadev naredimo dvojni: za princeske uporabimo slaščičarsko kremo, za samo torto (na sredini) pa kremo iz bele čokolade.

Slaščičarska krema: stepemo 2 rumenjaka in 35 g sladkorja, nato dodamo 20 g koruznega škroba. Segrejemo 240 ml mleka (ne do vretja!) in ga malo prelijemo čez maso, da jo razredčimo, zatem maso prilijemo k mleku in segrevamo, da se zgosti (masa je kot puding). Nenehno jo mešamo, da se ne naredijo grudice in da se nam krema ne zažge. Na koncu dodamo žlico vaniljevega ekstrakta (lahko tudi malo ruma), in ko se malo ohladi, še 8 gramov masla. Kremo hranimo v posodici, čez položimo folijo (postavimo jo prav na kremo, da se ne naredi skorjica), ohladimo na sobno temperaturo in postavimo v hladilnik. Vse to lahko naredimo že dan prej!



Krema iz bele čokolade: 100 ml smetane zavremo in prelijemo čez 100 g bele čokolade (lahko tudi več; za to torto bo dovolj 150 g čokolade in 150 ml smetane). Mešamo, da se čokolada stopi, ohladimo na sobno temperaturo in prav tako shranimo v hladilniku, najbolje čez noč.

Ko je testo pečeno in ohlajeno, naredimo karamel: 150 g sladkorja raztopimo v kozici do zlate barve. Nato v karamel pomakamo vršičke princesk – previdno s prsti! – in jih odlagamo na papir za peko, da se ohladijo. Princeske napolnimo s slaščičarsko kremo, ki jo lahko zrahljamo s stepeno smetano, in jih s karamelom pritrdimo na rob torte. V notranji del torte nabrizgamo čokoladno smetano (čokolado stepamo kot navadno smetano, in ko se malo zgosti, vmešamo še maskarpone, da je bolj gosta) v poljubnem vzorcu. Na kremo lahko damo sveže sadje (npr. olupljene rezine mandarin, jagode, maline …) ali pa zamrznjeno sadje (npr. borovnice) pokuhamo z malo sladkorja in ohlajeno prelijemo po sredici. Če nismo oboževalci karamela, lahko princeske okrasimo in lepimo s stopljeno temno ali belo čokolado. Tudi nadevi so lahko čisto po naših željah. Torto hranimo v hladilniku, kjer počaka na poseben trenutek, ko jo bomo pojedli s svojimi najdražjimi.

Več v Zarji št.51, 20.12.2016


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.