Kuhanje z vinom
Uporabimo vino, ki ga bomo tudi postregli k jedi!

Vinska juha
Vinska juha
Potrebujemo žlico masla, žlico sladkorja, žlico moke, 4 dl suhega belega vina, 7 dl vode in začimbe.
Maslo stalimo, dodamo sladkor in ga svetlo rumeno popražimo, nato dodamo moko, malo pomešamo in prilijemo vino ter vodo. Stepamo z metlico, dokler se grudice ne razpustijo. Solimo, dodamo košček cimeta, nekaj klinčkov, limonino lupinico, žličko začimbnega posipa in ščepec rožmarina. Kuhamo četrt ure. Zraven ponudimo opečene kocke kruha.
Golaž s teranom
Potrebujemo 50 dag čebule, 50 dag govejega mesa, 3 paradižnike, pol sveže paprike, olje, začimbe in 3 dl terana.
Čebulo sesekljamo, meso zrežemo na manjše kocke. Na treh žlicah olja najprej popečemo meso, nato dodamo čebulo in sesekljane paradižnike ter dušimo, dokler čebula ne razpade. Dodamo žličko sladke paprike, ščepec kumine, pol lovorovega lista, pol žlice gorčice, ščepec majarona, sol, poper in pol litra vode. Voda počasi izpari, vendar je ne dodajamo. Dušimo, dokler se meso ne zmehča, deset minut pred koncem dodamo vino in na koščke zrezano papriko. Ponudimo s polento.
Pijani piščanec
Za štiri osebe potrebujemo srednje velikega piščanca, večji por, 2 dag suhih jurčkov, pol litra suhega belega vina, olje in začimbe.
Piščanca razkosamo, večino kože snamemo (pustimo le tisto, ki se dobro drži mesa), solimo in opečemo na vročem olju, da meso z obeh strani zarumeni. Prilijemo pol kozarca vode in pokrito dušimo 20 minut, vmes obrnemo. Potem dodamo na kolesca zrezan por in jurčke, ki smo jih v vodi namakali pol ure. Dodamo še nekaj brinovih jagod, po ščepec majarona in timijana ter prilijemo vino. Dušimo še 20 minut. Ponudimo s kuhanim krompirjem.
Vinski šodo
Vinski šodo je bil priljubljena sladica naših babic, z njim so pomagale okrevati bolnikom. Potrebujemo 3 jajca, 3 žlice sladkorja, četrt litra slajšega aromatičnega vina, vaniljev sladkor in malo cimeta.
Jajca in sladkor stepamo, da oboje lepo naraste. Nato počasi – med stepanjem – prilijemo kuhano vino. Dodamo še vaniljev sladkor in cimet. Posodo postavimo v drugo posodo z vrelo vodo in toliko časa segrevamo, da se krema lepo zgosti, zavreti pa ne sme. Šodo ponudimo samega, toplega ali hladnega, vročega pa polijemo čez presušeno, dolgočasno pecivo.
Kaki z refoškom
Pomešamo 2 dl refoška, 3 pretlačene kakije, 2 žlici sladkorja, 5 listov stopljene želatine in malo cimeta. Dobro premešamo in damo v hladilnik, da se strdi. Ponudimo s stepeno smetano.
Berite brez oglasov
Prijavljeni uporabniki Trafike24 berejo stran neprekinjeno.
Še nimate Trafika24 računa? Registrirajte se