
Zloženka z regratom, topinamburjem in črnim korenom
Zloženka z regratom, topinamburjem in črnim korenom

Sestavine
- 2 črna korena
- 2–3 srednje veliki topinamburji
- 5 dl mleka
- 2 dobri pesti sesekljanega regrata
- 1 čebula
- 100 g pečene šunke
- 2 jajci
- 50–100 g naribanega sira (lahko starana gavda ali parmezan)
- 2 pesti krušnih drobtin
- maščoba za pekač
bešamel
- 2 žlici polnovredne moke
- 1–2 dl mleka
Preberite tudi

Pripravite jogurt doma: preprost recept in nasveti za začetnike
Doma narejen jogurt je odličen. Priprava je nadvse preprosta, potrebujete pa le dve sestavini.

Za domači sladoled, potrebujete le nekaj domišljije in pravi recept
Sladoled je nepogrešljiv spremljevalec toplih dni. Čeprav si ga lahko privoščimo vse leto, najbolj prija prav spomladi in poleti.

Gurmanski hit s Pinteresta: kako ustvariti popolno charcuterie desko
Bi radi očarali goste z narezkom? Pred vami je tehnika, s katero boste zagotovo navdušili. Fotogenična ideja žanje navdušenje tudi na družbenih omrežih.
Sestavine
- 2 črna korena
- 2–3 srednje veliki topinamburji
- 5 dl mleka
- 2 dobri pesti sesekljanega regrata
- 1 čebula
- 100 g pečene šunke
- 2 jajci
- 50–100 g naribanega sira (lahko starana gavda ali parmezan)
- 2 pesti krušnih drobtin
- maščoba za pekač
bešamel
- 2 žlici polnovredne moke
- 1–2 dl mleka
Postopek
Črna korena olupimo in narežemo na rezine, topinambur oščetkamo pod tekočo vodo in ga grobo naribamo. Oboje kuhamo v mleku 10 do 15 minut, nato precedimo in pustimo, da se zelenjava ohladi.
Medtem pripravimo bešamel tako, da v ponvi z neoprijemljivim dnom brez maščobe moko rahlo prepražimo, jo zalijemo z mlekom in med mešanjem počasi kuhamo, da nastane homogena zmes.
Čebulo olupimo in sesekljamo, šunko narežemo na drobne kocke. Jajci razžvrkljamo.
Pekač namastimo, potresemo z drobtinicami in vanj položimo plast črnega korena in topinamburja, nanjo plast sesekljanega regrata, na vrh pa slanino in čebulo. Prelijemo z bešamelom in razžvrkljanimi jajci, potresemo s sirom in drobtinami. Zloženko pečemo 20 do 30 minut v pečici, segreti na 200 °C.
Nasvet
Vse tri osrednje sestavine zloženke (črni koren, topinambur in regrat) so bogate z inulinom – posebno vrsto škroba, ki ne dviguje krvnega sladkorja. Zato je jed zelo primerna za sladkorne bolnike.