
Žitarice za vitalnost
Žitarice za vitalnost

Sestavine
- 1 žlica amarantovih semen
- 1 žlica sojinih kosmičev
- 1 žlica prosenih kosmičev
- 1 žlica pšeničnih kalčkov
- 1 žlica ovsenih kosmičev
- 1,5 dl hladne vode
- po 100 g jabolk, breskev, jagod in robidnic (lahko zmrznjenih ali suhih)
- 200 g marelic (posušene ali sveže)
- 2 žlici limonovega soka
- 100 g grobo naribanih orehov
- 4 žlice navadnega jogurta
- 2 žlici medu

Popolna izbira za poletje: 3 malo drugačne sladice brez peke
Brez skrbi glede vzhajanja, zažganih robov in bojazni, da bi karkoli 'padlo skupaj'. Te sladice brez peke so nam všeč, ker so enostavne in osvežujoče.

Jajčevci ali melancani? Ni pomembno, važen je dober recept
Jajčevci ali melancani so nam na voljo vse leto, a so zdaj res slastni. Pogosto jih podcenjujemo, zato smo tokrat zbrali recepte, ki bodo to hitro spremenili.

3 načini za zgostitev omak in juh
Okus je odličen, sestavine so kuhane do popolnosti, vendar je omaka preveč redka. Lahko bi jo povreli, a bi s tem koncentrirali okus, prekuhali vse ostale sestavine in porušili razmerje med omako in vsebino. Edina rešitev je uporaba nekakšnega sredstva za zgoščevanje, vendar katerega?
Sestavine
- 1 žlica amarantovih semen
- 1 žlica sojinih kosmičev
- 1 žlica prosenih kosmičev
- 1 žlica pšeničnih kalčkov
- 1 žlica ovsenih kosmičev
- 1,5 dl hladne vode
- po 100 g jabolk, breskev, jagod in robidnic (lahko zmrznjenih ali suhih)
- 200 g marelic (posušene ali sveže)
- 2 žlici limonovega soka
- 100 g grobo naribanih orehov
- 4 žlice navadnega jogurta
- 2 žlici medu
Postopek
Amarantova semena in kosmiče prelijemo s hladno vodo ter pustimo približno 2 uri da se zmehčajo, nato pa pomešamo s pšeničnimi kalčki. Jabolka operemo, vendar jih ne lupimo, potem pa grobo naribamo v primerno veliko skledo. Breskve operemo, razpolovimo, odstranimo koščice in meso s kožo vred narežemo na drobne koščke. Nekaj jagodičja zmečkamo z vilicami, marelice drobno narežemo.
V posodi pomešamo pripravljeno sadje, dodamo limonov sok, namočene kosmiče z amarantom in pšeničnimi kalčki ter naribane orehe. Dobro zmešamo. Pripravljen sadni misli nadevamo v posodice, obogatimo z jogurtom in medom, poljubno okrasimo ter ponudimo. Če vzamemo zajtrk na pot, posodice tesno zapremo s pokrovi.