
Strjenka z jagodami in belo čokolado
Dekadentna sladica, ki premami tudi najbolj vzdržne goste
Strjenka z jagodami in belo čokolado
Dekadentna sladica, ki premami tudi najbolj vzdržne goste

Sestavine
- 8–9 piškotov savoiardov
- 4 žlice sveže iztisnjenega pomarančnega soka
- 300 g bele čokolade
- 25 g masla
- 2,5 dl sladke smetane
- 3 žlice sladkorja v prahu
- 500 g očiščenih jagod

Pecivo, na katerega smo (skoraj) pozabili
Kam je izginilo jogurtovo pecivo? Pred leti smo ga pripravljali vsi, od babic od otrok pri pouku gospodinjstva, potem pa nihče več. Čas je za veliki povratek.

Kako jesti kot ljudje, ki živijo najdlje: skrivnosti "modrih con"
Na svetu obstajajo tako imenovane modre cone, območja, kjer ljudje pogosto dočakajo 100 in več let, prav tako pa redkeje zbolevajo za kroničnimi boleznimi. Njihov "recept" za dolgo življenje je kombinacija življenjskega sloga, družbene povezanosti – in seveda prehrane.

7 božanskih sladic, s katerimi boste izkoristili vsako figo na vrtu
Poletje je čas, ko nas narava razvaja z najrazličnejšim sadjem, a med najbolj prefinjenimi sadeži tega letnega časa so zagotovo fige.
Sestavine
- 8–9 piškotov savoiardov
- 4 žlice sveže iztisnjenega pomarančnega soka
- 300 g bele čokolade
- 25 g masla
- 2,5 dl sladke smetane
- 3 žlice sladkorja v prahu
- 500 g očiščenih jagod
Postopek
Podolgovat model, širok, kot so dolgi piškoti, katerega volumen je 1,25 l, obložimo z dvojno plastjo prozorne kuhinjske folije, ki naj visi čez rob. Piškote zložimo prečno po dnu modela in jih poškropimo s 3 žlicami pomarančnega soka.
Čokolado nalomimo in jo nad vodno kopeljo stopimo skupaj z maslom in pustimo, da se nekoliko ohladi. Sladko smetano stepemo z žlico sladkorja v prahu. Strdi naj se le toliko, da ohrani obliko, nato pa vanjo umešamo stopljeno čokolado.
Izberemo 8 do 10 enako velikih jagod. V model naložimo polovico čokoladno-smetanove kreme in po sredini modla zložimo izbrane jagode. Nežno jih potlačimo v kremo. Prekrijemo jih s preostalo kremo, vrh poravnamo in prekrijemo s folijo, ki visi čez rob. Model postavimo v hladilnik in pustimo, da se hladi najmanj 24 ur ali, še bolje, dva dni, da se sladica dobro utrdi.
Od preostalih jagod stehtamo 250 g, jih grobo sesekljamo in v mešalniku gladko zmešamo z 2 žlicama sladkorja v prahu in preostalo žlico pomarančnega soka. Jagodno maso pretlačimo skozi fino cedilo, da dobimo popolnoma gladko omako, ki jo do porabe hranimo v hladilniku.
Pred postrežbo vrh sladice odvijemo iz folije, jo prevrnemo na pladenj in narežemo na tanke rezine. Postrežemo z jagodno omako in preostalimi jagodami.