
Stopljen sir v krušnem vencu z makom in marelicami
Stopljen sir v krušnem vencu z makom in marelicami

Sestavine
- 500 g moke
- 1 žlička soli
- 1 zavitek (7 g) suhega kvasa ali 21 g svežega
- 100 g orehov
- 140 g suhih marelic
- 25 g makovih semen
- 4 dl mleka
- malo olja za kuhinjsko folijo
- 1 jajce
- 1–2 okrogli škatlici mehkega sira (npr. brieja ali camemberta)
- kanček belega vina
Preberite tudi

Štrirje okusni kolači brez glutena
Iščete sladice brez glutena? Ob mednarodnem dnevu celiakije razkrivamo 3 odlične recepte in opozarjamo na pasti skritega glutena v kuhinji.

Božanski cheesecake s češnjami
Sočen cheesecake s svežimi češnjami – preprosta sezonska sladica, ki vas bo navdušila.

Fina kuharska tehnika: sotiranje
Sotiranje pomeni hitro praženje hrane v vroči ponvi z uporabo majhne količine maščobe. Pa veste, s katero ponvijo boste prišli do najboljšega učinka?
Sestavine
- 500 g moke
- 1 žlička soli
- 1 zavitek (7 g) suhega kvasa ali 21 g svežega
- 100 g orehov
- 140 g suhih marelic
- 25 g makovih semen
- 4 dl mleka
- malo olja za kuhinjsko folijo
- 1 jajce
- 1–2 okrogli škatlici mehkega sira (npr. brieja ali camemberta)
- kanček belega vina
Postopek
Makova semena suho popražimo. Suhe marelice narežemo na rezine, orehe sesekljamo. V skledo presejemo moko, dodamo kvas in sol ter dobro premešamo. Moki primešamo še orehe, marelice in večino maka. Mleko segrejemo do telesne temperature in ga s kuhalnico vmešamo v moko. V skledi zamesimo gladko testo. Prekrijemo ga s pooljeno prozorno kuhinjsko folijo in ga postavimo na toplo mesto brez prepiha, kjer naj kako uro vzhaja.
Poiščemo nepregorno posodico, ki je čisto malo večja od naše škatlice s sirom. Postavimo jo na sredino velikega plitvega pekača.
Vzhajano testo oblikujemo v dolg, tanek valj in ga kot venec ovijemo okoli posodice na pekaču. Konca testa stisnemo skupaj, da se sprimeta, venec ohlapno pokrijemo z naoljeno prozorno kuhinjsko folijo in pustimo, da vzhaja 20 do 30 minut.
Pečico segrejemo na 180 °C. Testo po vsej površini premažemo z razžvrkljanim jajcem in potresemo s preostalimi makovimi semeni. S kuhinjskimi škarjami tu in tam malo zastrižemo v testo, da bo dobilo bodičast videz. Pečemo 35 do 40 minut, da se skorja hrustljavo zapeče in zlato rjavo obarva, če pa na venec potrkamo po dnu, votlo zadoni. Odstranimo posodico iz sredine venca.
Ko želimo postreči, odvijemo sir in ga položimo nazaj v škatlico. Na nekaj mestih ga prebodemo in prelijemo z vinom. Škatlico ovijemo s kuhinjsko vrvico za vsak primer, če bi lepilo odstopilo, da škatlica ne razpade. Postavimo jo v sredo krušnega venca (brez pokrovčka) in damo v pečico za 10 do 15 minut, da se sir stopi. Postrežemo takoj. Po želji damo v pečico še drugo škatlico s sirom, tako da ga bomo lahko postregli, ko bo zmanjkalo prvega.
Nasvet
Včasih se zdi stari dobri narezek najpreprostejša pot, da nasitimo veliko družbo. Ob posebnih priložnostih ga popestrimo z jedjo, kot je stopljen sir v krušnem vencu, ki združuje domač kruh in omamno dišeč in gomazeč sir, zraven pa priložimo še druge dobrote za dodatne okuse in barve: kaprne cvetove, dobre olive, najbolje različnih barv, na soncu posušene paradižnike, priležejo se tudi oreški in suho sadje pa marmelade … Naj bo za urbano zabavo ali druženje v zasneženi gorski koči!