
Špinačne košarice s skuto in paradižnikom
Poletne pogačice iz kvašenega testa
Špinačne košarice s skuto in paradižnikom
Poletne pogačice iz kvašenega testa

Sestavine
kvašeno testo
- 20 g svežega kvasa
- pribl. 1,25 dl mlačnega mleka
- 300 g moke
obloga
- sol
- poper
- 1 kg sveže špinače (ali blitve)
- 2 šalotki
- 2 stroka česna
- 2 žlici olja
- 2 žlički karija v prahu
- 4 paradižniki
- 250 g grobe skute
- 8 modelčkov in maščoba za premaz
Preberite tudi

Kaj je najboljše za žerjavico: les, oglje ali briketi?
Katera izbira za žerjavico je najboljša – naravni les, oglje ali briketi? Prednosti in slabosti za popolno peko na žaru.

Recepti za jedi s spomladansko zelenjavo
Osvežite svoje obroke, poiščite svežo zelenjavo in jo čim bolj okusno pripravite.

Zelenjava na žaru: 6 svežih načinov, kako jo pripraviti drugače
Zelenjava na žaru zasije v solatah, namazih in prigrizkih. Odkrijte ideje, kako jo spremeniti v svežo prilogo ali nasiten obrok za naslednji dan.
Sestavine
kvašeno testo
- 20 g svežega kvasa
- pribl. 1,25 dl mlačnega mleka
- 300 g moke
obloga
- sol
- poper
- 1 kg sveže špinače (ali blitve)
- 2 šalotki
- 2 stroka česna
- 2 žlici olja
- 2 žlički karija v prahu
- 4 paradižniki
- 250 g grobe skute
- 8 modelčkov in maščoba za premaz
Postopek
Najprej pripravimo testo. Kvas raztopimo v mleku. Z moko ter malo soli in popra zgnetemo sestavine v čvrsto testo. Pustimo, da pokrito na toplem vzhaja približno 20 minut.
Medtem pripravimo oblogo. Špinačne liste dobro operemo in odcedimo. Odstranimo peclje, liste pa grobo nasekljamo. Šalotko in česen olupimo ter narežemo na drobne kocke. V kozici segrejemo olje in šalotko steklasto podušimo; primešamo kari in česen. Nato dodamo nasekljano špinačo, začinimo s soljo in poprom ter vse skupaj na hitro podušimo.
Testo še enkrat pregnetemo, nato pa razvaljamo na pomokani delovni površini in z njim obložimo osem namaščenih modelčkov s premerom 12 cm. Testo brez obloge nekoliko spečemo. V prej ogreti pečici ga pečemo pri 180 °C približno 5 minut.
Medtem paradižnike križno zarežemo, poparimo, olupimo, razpolovimo in prečno narežemo na rezine. Špinačno maso porazdelimo po rahlo pečenem testu v modelčkih, obložimo z rezinami paradižnika in nazadnje še s skuto.
Špinačne košarice pečemo v vroči pečici na srednjem vodilu približno 15 minut. Ponudimo tople ali hladne. Po želji lahko špinači dodamo tudi drobno narezano slanino ali šunko.
Nasvet
Pripravo tega prigrizka si lahko poenostavimo, če uporabimo gotovo testo za pico.