
Bele čokoladne kupe
Elegantne čokoladne kupe za popoln silvestrski posladek
Bele čokoladne kupe
Elegantne čokoladne kupe za popoln silvestrski posladek

Sestavine
- 350 g limonovega kolača
- 1,2 dl belega ruma
- 8 pasijonk
- 50 g popraženih kokosovih ostružkov
- naribana bela čokolada za posip
jajčna krema z belo čokolado
- 3,75 dl polnomastnega mleka
- 1,25 dl sladke smetane
- 50 g rjavega sladkorja
- 350 g bele čokolade
- 7 rumenjakov velikih jajc
vaniljeva smetana
- 6 dl sladke smetane
- semena 3 strokov vanilje
- 50 g sladkorja
- lupinica 2 eko limet
Preberite tudi

Kuhajte z jogurtom: slane jedi, sladice, napitki in več
Jogurt ni le za zajtrk – odkrijte recepte za slane jedi, juhe, sladice, marinade in napitke z jogurtom. Preverite, kaj vse lahko pripravite!

Picerija Etna v Podutiku: s svežimi močmi v nove zmage
Ustavili smo se v ljubljanski piceriji Etna, zmagovalki prve sezone akcije Naj picerija Slovenije, ki je v zadnjem letu doživela osvežilen preporod.

Najpogostejše napake pri peki mesa na žaru in kako jih odpraviti
Čeprav se zdi priprava hrane na žaru sila enostavna, zahteva kar nekaj znanja in spretnosti, ključnega pomena pa so tudi sveže in kakovostne sestavine.
Sestavine
- 350 g limonovega kolača
- 1,2 dl belega ruma
- 8 pasijonk
- 50 g popraženih kokosovih ostružkov
- naribana bela čokolada za posip
jajčna krema z belo čokolado
- 3,75 dl polnomastnega mleka
- 1,25 dl sladke smetane
- 50 g rjavega sladkorja
- 350 g bele čokolade
- 7 rumenjakov velikih jajc
vaniljeva smetana
- 6 dl sladke smetane
- semena 3 strokov vanilje
- 50 g sladkorja
- lupinica 2 eko limet
Postopek
Za jajčno kremo z belo čokolado v kozico nalijemo mleko in smetano, dodamo sladkor in zavremo. Medtem na kozico z rahlo vrelo vodo postavimo skledo. Belo čokolado nalomimo v skledo in jo stopimo. Rumenjake damo v drugo skledo.
Ko mlečna mešanica zavre, jo prelijemo v skledo z rumenjaki in medtem ves čas mešamo. Mešanico prelijemo nazaj v kozico in med stepanjem kuhamo na nizki temperaturi, da digitalni termometer pokaže 85 °C oziroma masa oblije hrbtno stran žlice in vanjo lahko s prstom narišemo črto. Kremo skozi sito prelijemo na stopljeno čokolado in na hitro zmešamo z metlico. Prelijemo jo v skledo, tesno pokrijemo s prozorno kuhinjsko folijo, da ne nastane kožica, in čez noč postavimo v hladilnik.
Naslednji dan limonov kolač nalomimo v kupe ali servirne kozarce. Navlažimo ga z rumom in pulpo 4 pasijonk. Pustimo, da se namaka 10 minut, nato na kolač naložimo kremo. Postavimo v hladilnik.
Sladko smetano stepemo z vaniljevimi semeni, sladkorjem in naribano limetino lupinico, da nastanejo mehki vršički. Nadevamo jo v vrečko za brizganje z zvezdastim nastavkom. Nabrizgamo jo na kupe, nato pokapamo s pulpo preostalih 4 pasijonk ter okrasimo s kokosovimi ostružki in malo naribane bele čokolade. Do postrežbe shranimo v hladilnik. Kupe lahko pripravimo že dan prej, le okrasimo jih tik pred postrežbo.
Nasvet
Limonov kolač lahko pripravite po receptu tukaj ali po receptu za limonove kocke ali ga kupite v bolje založenih trgovinah.