Kaj boste skuhali danes?
Lešnikov sladoled
Čudovito kremast lešnikov sladoled
Lešnikov sladoled
Čudovito kremast lešnikov sladoled
Sestavine
- 130 g lešnikov
- 5 dl polnomastnega mleka
- 2,5 dl sladke smetane
- 60 g sladkorja muskovado (svetlega ali temnega)
- 1⁄4 žličke soli
ko postrežemo
- 2 korneta
- pest celih lešnikov
Je v vašem receptu jabolko? Tako francosko pripravimo mi
Nepogrešljiva praznična klasika skriva neizmerno pestro zgodbo. Bi jo morali imenovati ruska, ali ji lahko dodamo jajce in zakaj jo imamo tako radi?
Slastne miške v božični preobleki
Ocvrte miške se običajno na mizah pojavijo proti koncu zime, a se jih da zlahka obleči v bolj praznična oblačila. Kot osnovo za miške uporabimo odličen božični jogurt, ki ga je moč kupiti le v tem obdobju, v maso pa spadajo še orehi in brusnice.
Najboljše priloge za božično večerjo
Domišljeno izbrane priloge naj nadgradijo in dopolnijo praznični obed. Izbrali smo manj klasične ideje, v katerih zasije sezonska zelenjava.
Sestavine
- 130 g lešnikov
- 5 dl polnomastnega mleka
- 2,5 dl sladke smetane
- 60 g sladkorja muskovado (svetlega ali temnega)
- 1⁄4 žličke soli
ko postrežemo
- 2 korneta
- pest celih lešnikov
Postopek
V ponvi približno 10 minut suho pražimo lešnike. Ko začnejo kožice pokati, lešnike stresemo na kuhinjsko krpo in jih pomanemo, da kožice odstopijo.
Mleko, smetano, polovico sladkorja in sol počasi segrevamo v kozici in pri tem mešamo, da se sladkor raztopi. Ko zavre, temperaturo znižamo in pustimo, da nežno vre še kakšnih 5 minut. Medtem občasno premešamo, nato pa odstavimo in pustimo, da se nekoliko ohladi.
Lešnike, preostalo polovico sladkorja, olje in približno 1⁄2 dl tekočine iz kozice zmeljemo v kuhinjskem strojčku ali multipraktiku v čim bolj gladko pasto. Če strojček le stežka melje, dodamo še malo tekočine. Lešnikovo pasto nato vmešamo v tekočino v kozici in jo znova pristavimo. Nežno naj vre 5 minut, medtem ves čas mešamo. Nato mešanico pustimo, da se nekoliko ohladi.
Mešanico precedimo skozi sito v posodo za zamrzovanje, da prestrežemo delce lešnikov. Posodo damo v zamrzovalnik za vsaj 5 ur in sladoled vsako uro, dokler se ne strdi, temeljito premešamo, da razbijemo neželene kristalčke.
Sladoled vzamemo iz zamrzovalnika pol ure pred serviranjem, da se nekoliko odtaja. Nato ga narežemo na kose in zmiksamo v kuhinjskem strojčku ali multipraktiku, da postane lepo kremast. (Na tem mestu ga lahko damo tudi nazaj v zamrzovalnik in prihranimo za pozneje, a ga moramo potem spet vzeti ven malo pred postrežbo.) Kepice naložimo v skledice, okrasimo z nadrobljenim kornetom in posujemo z nasekljanimi lešniki.