© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o. - Vse pravice pridržane.

Lešnikov sladoled

Čudovito kremast lešnikov sladoled

Lešnikov sladoled

Čudovito kremast lešnikov sladoled

Čas priprave 45 min + ohlajanje + zamrzovanje
Zahtevnost Srednje zahtevno
Količina za 4 osebe
Deli recept
Facebook
Kopiraj povezavo
Povezava je kopirana!
Deli
Lešnikov sladoled

Sestavine

  • 130 g lešnikov
  • 5 dl polnomastnega mleka
  • 2,5 dl sladke smetane
  • 60 g sladkorja muskovado (svetlega ali temnega)
  • 1⁄4 žličke soli

ko postrežemo

  • 2 korneta
  • pest celih lešnikov
steak, meso, grill

Tako ne boste uničili nobenega steaka več

"Obožujem steake, vendar se mi doma pogosto ne posrečijo. Žal mi je vsakega kosa govedine, ki ga uničim, največkrat tako, da ga preveč spečem, zato bi bila hvaležna za nekaj splošnih nasvetov, kako speči popoln steak."

Morski list v malvaziji

Priprava morskega lista za cvrenje v ponvi

Morski list je resnični rolsrojs med ribami, zato je edino prav, da ga pripravimo čim preprosteje, saj lahko le tako zares uživamo v njegovem okusu. Da bi v obrok vnesli malo drame, preizkusite ta kuharski trik za popolno pripravo.

Sestavine

  • 130 g lešnikov
  • 5 dl polnomastnega mleka
  • 2,5 dl sladke smetane
  • 60 g sladkorja muskovado (svetlega ali temnega)
  • 1⁄4 žličke soli

ko postrežemo

  • 2 korneta
  • pest celih lešnikov

Postopek

1

V ponvi približno 10 minut suho pražimo lešnike. Ko začnejo kožice pokati, lešnike stresemo na kuhinjsko krpo in jih pomanemo, da kožice odstopijo.

2

Mleko, smetano, polovico sladkorja in sol počasi segrevamo v kozici in pri tem mešamo, da se sladkor raztopi. Ko zavre, temperaturo znižamo in pustimo, da nežno vre še kakšnih 5 minut. Medtem občasno premešamo, nato pa odstavimo in pustimo, da se nekoliko ohladi.

3

Lešnike, preostalo polovico sladkorja, olje in približno 1⁄2 dl tekočine iz kozice zmeljemo v kuhinjskem strojčku ali multipraktiku v čim bolj gladko pasto. Če strojček le stežka melje, dodamo še malo tekočine. Lešnikovo pasto nato vmešamo v tekočino v kozici in jo znova pristavimo. Nežno naj vre 5 minut, medtem ves čas mešamo. Nato mešanico pustimo, da se nekoliko ohladi.

4

Mešanico precedimo skozi sito v posodo za zamrzovanje, da prestrežemo delce lešnikov. Posodo damo v zamrzovalnik za vsaj 5 ur in sladoled vsako uro, dokler se ne strdi, temeljito premešamo, da razbijemo neželene kristalčke.

5

Sladoled vzamemo iz zamrzovalnika pol ure pred serviranjem, da se nekoliko odtaja. Nato ga narežemo na kose in zmiksamo v kuhinjskem strojčku ali multipraktiku, da postane lepo kremast. (Na tem mestu ga lahko damo tudi nazaj v zamrzovalnik in prihranimo za pozneje, a ga moramo potem spet vzeti ven malo pred postrežbo.) Kepice naložimo v skledice, okrasimo z nadrobljenim kornetom in posujemo z nasekljanimi lešniki.


© 2025 SVET24, informativne vsebine d.o.o.

Vse pravice pridržane.