Kaj boste skuhali danes?
Jagodna skutna torta
Jagodna skutna torta
»Jagode! Kako so sočne in sladke!« se je razlegalo po kuhinji, ko je 10-letna Maša preverjala sestavine za majski recept. Maša, ki ima jagode najraje, kadar so posute s sladkorjem, tudi doma pomaga pri pripravi kosila in je prva v vrsti, ko se pečejo palačinke.
Sestavine
piškotno testo
- 125 g polnozrnatih piškotov
- 60 g masla
krema
- 500 g pasirane skute
- 125 g polnomastnega jogurta
- 100 g sladkorja
- 12 g želatine v prahu
- naribana lupinica neškropljene limone
obloga
- 500 g jagod
- rjavi sladkor po želji
- lističi melise za okras
- papir za peko
- tortni model premera 22–24 cm
Žganci, kot so jih delali nekoč
Žganci so preprosta jed, ki že stoletja kraljuje na domačih mizah. Odlični so sami ali v kombinaciji s številnimi tradicionalnimi jedmi. Jih znate pripraviti?
Pripravite prekmursko gibanico po pravem domačem receptu
Prekmurska gibanica je naša najbolj zapletena sladica. Zanjo je treba pripraviti krhko in vlečeno testo, mednje pa zaviti kar štiri nadeve v točno določenem zaporedju.
Preprosta kosila za ljubitelje azijskih okusov
Kadar si zaželimo nečesa novega, svežega, dišečega, pobrskamo za recepti, ki jih navdihujejo tajska, indijska, kitajska, vietnamska in korejska kulinarika.
Sestavine
piškotno testo
- 125 g polnozrnatih piškotov
- 60 g masla
krema
- 500 g pasirane skute
- 125 g polnomastnega jogurta
- 100 g sladkorja
- 12 g želatine v prahu
- naribana lupinica neškropljene limone
obloga
- 500 g jagod
- rjavi sladkor po želji
- lističi melise za okras
- papir za peko
- tortni model premera 22–24 cm
Postopek
V kozici na nizkem ognju segrej maslo. Z valjarjem zdrobi piškote in jih zmešaj s stopljenim maslom.
Mešanico prenesi v tortni model, ki si ga po dnu obložil s papirjem za peko. Poravnaj jo z žlico in dobro pritisni z dlanmi. Model z mešanico prestavi v hladilnik za eno uro.
V skledo daj skuto, jogurt, sladkor in limonovo lupino. Z električnim mešalnikom 5 minut mešaj. Želatino namoči v dveh žlicah hladne vode, takoj jo premešaj, in ko nabrekne, stopi v vodni kopeli ali mikrovalovni pečici. Vmešaj jo v kremo.
Jagode operi, osuši s kuhinjsko brisačo, odstrani jim peclje in jih nareži na rezine. S tremi četrtinami jagod prekrij piškotno testo in jih potresi z nekaj žlicami rjavega sladkorja.
Na jagode razporedi skutno kremo in jo po vrhu poravnaj. Torto prestavi v hladilnik za 3 do 4 ure.
Skutno torto vzemi iz obroča in okrasi s preostalimi jagodami in lističi melise. Razreži jo in postrezi.
Priljubljeni recepti
Piščanec s pehtranom in pirejem iz sladkega krompirja
Pehtranova aroma je prefinjena, a močna, zato bo to zelišče jed povsem spremenilo.
Lazanja z bučkami in špinačo
Zavitek s karameliziranimi jabolki in orehi
Jabolčni zavitek lahko pripravimo na sto različnih načinov in vsi so odlični!