
Jagodna skutna torta
Jagodna skutna torta

»Jagode! Kako so sočne in sladke!« se je razlegalo po kuhinji, ko je 10-letna Maša preverjala sestavine za majski recept. Maša, ki ima jagode najraje, kadar so posute s sladkorjem, tudi doma pomaga pri pripravi kosila in je prva v vrsti, ko se pečejo palačinke.
Sestavine
piškotno testo
- 125 g polnozrnatih piškotov
- 60 g masla
krema
- 500 g pasirane skute
- 125 g polnomastnega jogurta
- 100 g sladkorja
- 12 g želatine v prahu
- naribana lupinica neškropljene limone
obloga
- 500 g jagod
- rjavi sladkor po želji
- lističi melise za okras
- papir za peko
- tortni model premera 22–24 cm

Recept, s katerim boste tudi vi ohranjali domačo kulinarično dediščino
Bel prt, na njem pa sveže pečena belokranjska pogača, ki žari kot sonce. Zdi se kot razglednica iz preteklosti, a prav je, da jo ohranimo za prihodnje rodove.

Poletje je čas za … paprike na 1001 način
V toplih mesecih paprika ni le nepogrešljiv del zelenjavnega vrta, ampak tudi ena najbolj priljubljenih sestavin v poletni kulinariki.

Kakšna je razlika med marmelado in džemom?
Sezonsko sadje počasi zori in ker ga bo marsikje preveč, da bi ga lahko pojedli, se ga splača skuhati v sladek namaz. Bo to marmelada ali džem?
Sestavine
piškotno testo
- 125 g polnozrnatih piškotov
- 60 g masla
krema
- 500 g pasirane skute
- 125 g polnomastnega jogurta
- 100 g sladkorja
- 12 g želatine v prahu
- naribana lupinica neškropljene limone
obloga
- 500 g jagod
- rjavi sladkor po želji
- lističi melise za okras
- papir za peko
- tortni model premera 22–24 cm
Postopek
V kozici na nizkem ognju segrej maslo. Z valjarjem zdrobi piškote in jih zmešaj s stopljenim maslom.

Mešanico prenesi v tortni model, ki si ga po dnu obložil s papirjem za peko. Poravnaj jo z žlico in dobro pritisni z dlanmi. Model z mešanico prestavi v hladilnik za eno uro.

V skledo daj skuto, jogurt, sladkor in limonovo lupino. Z električnim mešalnikom 5 minut mešaj. Želatino namoči v dveh žlicah hladne vode, takoj jo premešaj, in ko nabrekne, stopi v vodni kopeli ali mikrovalovni pečici. Vmešaj jo v kremo.

Jagode operi, osuši s kuhinjsko brisačo, odstrani jim peclje in jih nareži na rezine. S tremi četrtinami jagod prekrij piškotno testo in jih potresi z nekaj žlicami rjavega sladkorja.

Na jagode razporedi skutno kremo in jo po vrhu poravnaj. Torto prestavi v hladilnik za 3 do 4 ure.

Skutno torto vzemi iz obroča in okrasi s preostalimi jagodami in lističi melise. Razreži jo in postrezi.
