
»Sirčkove« rezine z borovnicami in kokosom
»Sirčkove« rezine z borovnicami in kokosom

Sestavine
- 280 g nesoljenih in nepraženih indijskih oreškov
- olje nevtralnega okusa za namastitev modla
osnova
- 150 g mandljev
- 150 g izkoščičenih datljev
»sirčkova« plast
- 100 g kokosove smetane
- 2 žlici stopljenega kokosovega olja
- 2 žlici bistrega medu
- 1 žlička vaniljeve arome
- sok ½ limone
obloga
- 150 g borovnic in še prgišče za po vrhu
- 5 izkoščičenih datljev

Top ideje za hitre biskvite in peciva z marelicami
Iz vsakdanjih sestavin ter dodatkom svežih marelic lahko ustvarite puhasta peciva in biskvite, ki bodo prava poletna poslastica.

Recept za prav poseben sivkin kolač
Pozimi pečemo marmornega, poleti pa sivkinega. Res je zanimiv, preprost, a hkrati tako drugačen, poseben. Pazite le, da boste uporabili pravo sivko (Lavandula angustifolia), ne pa njenih okrasnih sestričen.

Solati, ki vas bosta osvežili brez napora
Se vam sredi vročega poletnega dne res ljubi kuhati? Vsak dan res ni treba, posebno ob vsej obilici sveže zelenjave in sadja.
Sestavine
- 280 g nesoljenih in nepraženih indijskih oreškov
- olje nevtralnega okusa za namastitev modla
osnova
- 150 g mandljev
- 150 g izkoščičenih datljev
»sirčkova« plast
- 100 g kokosove smetane
- 2 žlici stopljenega kokosovega olja
- 2 žlici bistrega medu
- 1 žlička vaniljeve arome
- sok ½ limone
obloga
- 150 g borovnic in še prgišče za po vrhu
- 5 izkoščičenih datljev
Postopek
Indijske oreške za 10 minut namočimo v vrelo vodo (ali čez noč v hladno vodo, če imamo čas). Kvadraten model velikosti 20 x 20 cm (najbolje z ločljivimi stranicami) lahno namažemo z oljem.
Za osnovo v multipraktiku drobno zmeljemo mandlje in datlje, mešanico stresemo v model in jo pritisnemo ob dno ter s hrbtno stranjo žlice zgladimo. Model postavimo v zamrzovalnik, da se učvrsti.
Medtem pripravimo »sirčkovo« plast. Indijske oreške odcedimo in jih polovico stresemo v multipraktik. Dodamo vse sestavine za »sirčkovo« plast in zmešamo v gladko kremo. Model vzamemo iz zamrzovalnika in osnovo premažemo s kremo. Postavimo v zamrzovalnik še za 30 do 40 minut, da se učvrsti.
Za oblogo v multipraktiku skupaj zmeljemo 150 g borovnic, datlje in preostale indijske oreške. Model vzamemo iz zamrzovalnika in na kremo razporedimo oblogo, nato posujemo s preostalimi borovnicami. Vrnemo v zamrzovalnik za najmanj 1 uro, da se učvrsti. (Sladico lahko v zamrzovalniku hranimo do 2 meseca.) Iz zamrzovalnika vzamemo 10 minut, preden postrežemo, in narežemo na 10 do 12 rezin.
Nasvet
Borovnice lahko nadomestimo z drugim jagodičjem ali pa zamenjamo oreške za osnovo – vzamemo na primer lahko navadne ali ameriške orehe (pekane). Ta sladica ne vsebuje glutena in če namesto medu vzamemo javorjev ali agavin sirup, bo primerna tudi za vegane.