
Riba, pečena v papirju, z omako romesko in zelenjavo
Riba, pečena v papirju, z omako romesko in zelenjavo

Sestavine
- 2 čvrsta fileja bele ribe (trska, morska žaba ...)
- 4 rezine limone
- 2 vejici timijana
- 2 žlici oljčnega olja
- ½ cvetače
- 10 mladih čebulic
omaka romesko
- 1 rezina kmečkega kruha brez skorje
- 1 rdeč čili
- 2 stroka česna
- 10 blanširanih mandljev
- 2 pečeni papriki (lahko iz kozarca)
- 1 olupljen paradižnik
- ½ žličke šerijevega kisa
- sol

7 okusnih prilog, ki niso krompir
Krompir je v slovenski kuhinji skorajda nepogrešljiv, od tenstanega, do pireja, naše mamo so nam ga kuhale precej pogosto. Včasih pa kosilo preprosto potrebuje nekaj drugačnega, lažjega, bolj barvitega ali z zanimivejšo teksturo.

Kako pripraviti to priljubljeno poletno zelenjavo
Pečena paprika je ena najbolj vsestranskih poletnih prilog. Narezana na fileje je imenitna v marinadi iz oljčnega olja, česna in peteršilja, lahko pa jo pripravimo tudi v solatah še z drugimi vrstami zelenjave, testeninami ali rižem

Ko enkrat poskusite ta domači kečap, ga nikoli več ne boste kupili
Domači kečap bo okusnejši in bolj naraven kot kupljeni, pa še prilagodite ga lahko svojemu okusu! Podobno je s paradižnikovo omako.
Sestavine
- 2 čvrsta fileja bele ribe (trska, morska žaba ...)
- 4 rezine limone
- 2 vejici timijana
- 2 žlici oljčnega olja
- ½ cvetače
- 10 mladih čebulic
omaka romesko
- 1 rezina kmečkega kruha brez skorje
- 1 rdeč čili
- 2 stroka česna
- 10 blanširanih mandljev
- 2 pečeni papriki (lahko iz kozarca)
- 1 olupljen paradižnik
- ½ žličke šerijevega kisa
- sol
Postopek
Pečico segrejemo na 200 °C. Ribja fileja položimo na dva kosa papirja za peko, vsak file solimo, obložimo z dvema rezinama limone in vejico timijana ter pokapljamo z žličko oljčnega olja. File zavijemo v papir tako, da dve stranici preganemo drugo čez drugo, konce pa zavijemo kot pri bombonih. Paketke damo na pekač in v pečici pečemo 15 minut.
Medtem cvetačo narežemo na krhlje in očistimo mlado čebulico; zelene dele nekoliko skrajšamo, koreninic pa ne odrežemo. Cvetačo na pari kuhamo 4 minute, nato dodamo čebulo in kuhamo še 3 minute ali tako dolgo, da se zmehča. Zelenjavo odcedimo, solimo in pokapljamo z 2 žličkama oljčnega olja.
Pripravimo še omako. Čili narežemo; če ne želimo zelo pekoče omake, mu odstranimo semena. Česen olupimo in narežemo na rezine. Rezino kruha natrgamo na kose in jih v ponvi popražimo na preostalem olju. Nato v ponev dodamo čili in česen in vse še 1 minuto pražimo. Zmes preložimo v sekljalnik, dodamo mandlje, pečeno papriko, paradižnik in kis. Sesekljamo, da dobimo grobo pasto. Solimo in prihranimo.
Ponev očistimo in jo ponovno segrejemo ter rahlo popečemo cvetačo in čebulice. K ribi in zelenjavi postrežemo omako romesko.
Nasvet
Omaka romesko (salsa romesco) je ciganska omaka iz Španije. Postrežejo jo k ribam in zelenjavi.