
Riba, pečena v papirju, z omako romesko in zelenjavo
Riba, pečena v papirju, z omako romesko in zelenjavo

Sestavine
- 2 čvrsta fileja bele ribe (trska, morska žaba ...)
- 4 rezine limone
- 2 vejici timijana
- 2 žlici oljčnega olja
- ½ cvetače
- 10 mladih čebulic
omaka romesko
- 1 rezina kmečkega kruha brez skorje
- 1 rdeč čili
- 2 stroka česna
- 10 blanširanih mandljev
- 2 pečeni papriki (lahko iz kozarca)
- 1 olupljen paradižnik
- ½ žličke šerijevega kisa
- sol

Božanska sladica, pripravljena v le nekaj minutah
Ko se vam v toplih dneh zahoče nekaj sladkega, kar ne obteži želodca, je lahko dobro ohlajena panakota odlična osvežitev.

Katere so najbolj priljubljene vrste paradižnika in kako jih uporabiti v domači kuhinji?
Paradižnik poznamo v različnih oblikah, velikostih, barvah in okusih. Vsaka sorta ima svoje posebnosti, zato ni vseeno, katerega uporabite za pripravo posameznih jedi.

Ali lahko zamrznemo mleko, jogurt in kislo smetano?
Na nas se je obrnil bralec, ki ga zanima, ali lahko zamrzne mleko, jogurt in druge mlečne izdelke, ne da bi se pri tem spremenila tekstura ali okus.
Sestavine
- 2 čvrsta fileja bele ribe (trska, morska žaba ...)
- 4 rezine limone
- 2 vejici timijana
- 2 žlici oljčnega olja
- ½ cvetače
- 10 mladih čebulic
omaka romesko
- 1 rezina kmečkega kruha brez skorje
- 1 rdeč čili
- 2 stroka česna
- 10 blanširanih mandljev
- 2 pečeni papriki (lahko iz kozarca)
- 1 olupljen paradižnik
- ½ žličke šerijevega kisa
- sol
Postopek
Pečico segrejemo na 200 °C. Ribja fileja položimo na dva kosa papirja za peko, vsak file solimo, obložimo z dvema rezinama limone in vejico timijana ter pokapljamo z žličko oljčnega olja. File zavijemo v papir tako, da dve stranici preganemo drugo čez drugo, konce pa zavijemo kot pri bombonih. Paketke damo na pekač in v pečici pečemo 15 minut.
Medtem cvetačo narežemo na krhlje in očistimo mlado čebulico; zelene dele nekoliko skrajšamo, koreninic pa ne odrežemo. Cvetačo na pari kuhamo 4 minute, nato dodamo čebulo in kuhamo še 3 minute ali tako dolgo, da se zmehča. Zelenjavo odcedimo, solimo in pokapljamo z 2 žličkama oljčnega olja.
Pripravimo še omako. Čili narežemo; če ne želimo zelo pekoče omake, mu odstranimo semena. Česen olupimo in narežemo na rezine. Rezino kruha natrgamo na kose in jih v ponvi popražimo na preostalem olju. Nato v ponev dodamo čili in česen in vse še 1 minuto pražimo. Zmes preložimo v sekljalnik, dodamo mandlje, pečeno papriko, paradižnik in kis. Sesekljamo, da dobimo grobo pasto. Solimo in prihranimo.
Ponev očistimo in jo ponovno segrejemo ter rahlo popečemo cvetačo in čebulice. K ribi in zelenjavi postrežemo omako romesko.
Nasvet
Omaka romesko (salsa romesco) je ciganska omaka iz Španije. Postrežejo jo k ribam in zelenjavi.