
Rezanci z morskimi sadeži po špansko
Rezanci z morskimi sadeži po špansko

Sestavine
- velik ščep žafrana
- 3 žlice oljčnega olja
- 3 fileji piščančjih prsi brez kože in kosti
- 1 sesekljana srednje velika čebula
- 2 strta stroka česna
- 2 lista lovora
- 2 rdeči papriki
- 170 g svežega ali zamrznjenega graha
- 170 g svežega ali zamrznjenega boba
- 1,5 dl belega vina
- 650 g klapavic
- 4,5 dl piščančje jušne osnove
- 400 g rezancev
- 450 g olupljenih svežih velikih kozic
- 2,5 dl polnomastne sladke smetane
- velika pest nasekljanega peteršilja
- sol
- sveže mleti poper
- limona, ko postrežemo
Preberite tudi

Huda v Brežicah: butično doživetje pice, glasbe in vina
Preverili smo, zakaj je brežiška picerija Huda tako zelo huda, kar smo sicer nekoč že ugotovili.

Najpogostejše napake pri pripravi polnjenih paprik
Polnjene paprike so poletna klasika, ki izvira iz srednje Evrope in Balkana, a je danes znana po vsem svetu.

Kako jesti surove ribe: okusno, a varno
Surove ribe niso več rezervirane le za japonski suši. V različnih kulturah po svetu imajo svojo edinstveno obliko priprave – od lahkotnega italijanskega cruda do bogatih havajskih skled poke.
Sestavine
- velik ščep žafrana
- 3 žlice oljčnega olja
- 3 fileji piščančjih prsi brez kože in kosti
- 1 sesekljana srednje velika čebula
- 2 strta stroka česna
- 2 lista lovora
- 2 rdeči papriki
- 170 g svežega ali zamrznjenega graha
- 170 g svežega ali zamrznjenega boba
- 1,5 dl belega vina
- 650 g klapavic
- 4,5 dl piščančje jušne osnove
- 400 g rezancev
- 450 g olupljenih svežih velikih kozic
- 2,5 dl polnomastne sladke smetane
- velika pest nasekljanega peteršilja
- sol
- sveže mleti poper
- limona, ko postrežemo
Postopek
Piščančje prsi narežemo na kocke, papriko očistimo semen in narežemo na trakove. Žafran stresemo v majhno posodico, prelijemo z dvema žlicama vrele vode in pustimo, da se namaka. V veliki ponvi segrejemo olje, dodamo piščančje meso in ga pražimo 4 do 5 minut.
V ponev dodamo čebulo in česen, pražimo 3 do 4 minute, nato priložimo lovor in papriko ter pražimo 4 do 5 minut. Vmešamo grah in bob in ob stalnem mešanju vse pražimo še 2 do 3 minute, nato odstranimo z ognja.
V kozico vlijemo vino in ga zavremo. Vanj stresemo očiščene klapavice, pokrijemo in kuhamo 3 do 5 minut, da se školjke odprejo (neodprte zavržemo). Školjke odcedimo, tekočino prihranimo. Počakamo 5 minut, da se školjke in tekočina umirijo.
Školjčno tekočino zlijemo v ponev z mesom in zelenjavo, dodamo žafran in piščančjo osnovo. Rezance skuhamo po navodilih z embalaže.
Medtem omako segrejemo, dodamo kozice, kuhamo eno minuto, dodamo smetano in kuhamo še 2 do 3 minute. V omako damo še klapavice in peteršilj, solimo, popramo in dobro premešamo. Rezance odcedimo in stresemo v omako. Premešamo, razdelimo na krožnike in postrežemo z limonovimi krhlji.