
Rabarbarina kupa
Rabarbara naznanja tisto pravo pomlad
Rabarbarina kupa
Rabarbara naznanja tisto pravo pomlad

Sestavine
poširana rabarbara
- 800 g rabarbare
- 100 g sladkorja
- tanko obrezana lupinica in sok 1⁄2 pomaranče
- kanec grenadine (sirupa iz granatnega jabolka, po želji) – da bo rabarbara lepo rožnata
zlaganje
- 0,75 dl disaronna (ali druge grenčice iz grenkih mandljev)
- sok 2 pomaranč (pribl. 1,5 dl)
- 14 piškotov savoiardov (pribl. 170 g)
- 150 g maskarponeja
- 500 g vaniljeve jajčne kreme (po receptu spodaj ali pa skuhamo vaniljev puding iz vrečke)
- 6 dl sladke smetane
- 2 žlici sladkorja
drobljenec za posip
- 25 g zmehčanega masla
- 50 g moke
- 25 g sladkorja demerara
- 25 g celih mandljev
- 50 g ovsenih kosmičev

Solati, ki vas bosta osvežili brez napora
Se vam sredi vročega poletnega dne res ljubi kuhati? Vsak dan res ni treba, posebno ob vsej obilici sveže zelenjave in sadja.

Pri ponovni rabi olja za cvrtje morate paziti na to
Bralka nas je vprašala: "Za cvrenje se porabi veliko olja in žal mi ga je vsakič zavreči, zlasti če uporabim arašidovo olje, ki ni poceni. Vem, da ga nekateri uporabijo večkrat, nisem pa prepričana, ali je to varno"

Hitra in slastna kosila z bučkami
Čeprav na prvi pogled morda delujejo skromno, skrivajo bučke pravo kulinarično bogastvo. Lahko jih kuhamo, cvremo, pečemo, vlagamo ali pa pojemo kar surove.
Sestavine
poširana rabarbara
- 800 g rabarbare
- 100 g sladkorja
- tanko obrezana lupinica in sok 1⁄2 pomaranče
- kanec grenadine (sirupa iz granatnega jabolka, po želji) – da bo rabarbara lepo rožnata
zlaganje
- 0,75 dl disaronna (ali druge grenčice iz grenkih mandljev)
- sok 2 pomaranč (pribl. 1,5 dl)
- 14 piškotov savoiardov (pribl. 170 g)
- 150 g maskarponeja
- 500 g vaniljeve jajčne kreme (po receptu spodaj ali pa skuhamo vaniljev puding iz vrečke)
- 6 dl sladke smetane
- 2 žlici sladkorja
drobljenec za posip
- 25 g zmehčanega masla
- 50 g moke
- 25 g sladkorja demerara
- 25 g celih mandljev
- 50 g ovsenih kosmičev
Postopek
Pečico segrejemo na 190 °C. Rabarbaro očistimo, jo narežemo na 5 cm dolge kose in razporedimo po velikem pekaču. Posujemo s sladkorjem in pomarančno lupinico ter pokapamo s pomarančnim sokom, grenadino in 1,5 dl vode. Pokrijemo z aluminijasto folijo in pečemo 25 do 30 minut, da je rabarbara mehka, ne pa kašasta. Rabarbaro z žlico poberemo s pekača in jo damo v cedilo, pri tem prestrežemo sokove, nato pustimo, da se popolnoma ohladi. Preostalo tekočino damo v kozico skupaj s prestreženim sokom in zavremo. Nežno kuhamo 15 do 20 minut, da se reducira in spominja na sirup. Pustimo, da se popolnoma ohladi.
Za drobljenec maslo zmanemo z moko, da mešanica spominja na fine drobtine, nato vmešamo sladkor demerara, grobo nasekljane mandlje in ovsene kosmiče. Mešanico stresemo na velik pekač, obložen s papirjem za peko, in pečemo 15 minut, da se zlato rjavo obarva, medtem pekač vsake toliko malo potresemo. Pustimo, da se ohladi.
Disaronno in pomarančni sok zmešamo v plitvi posodi. V tekočino pomočimo piškote za kakih 5 sekund na vsaki strani, nato jih razporedimo po dnu velike servirne sklede. Maskarpone v drugi skledi stepemo, da je gladek in mehak, nato mu postopoma primešamo vaniljevo kremo. Na piškote v skledi razpore- dimo polovico rabarbare (pomarančno lupinico odstranimo in zavržemo), pokapamo z 2 žlicama rabarbarinega sirupa in obložimo s polovico kreme. Ponovimo s preostalo rabarbaro, 1 žlico sirupa in preostalo kremo.
Sladko smetano mehko stepemo z 2 žlicama sladkorja in jo z žlico naložimo na kremo. Pokapamo s preostalim rabarbarinim sirupom in posujemo z malo drobljenca. Če kaj drobljenca ostane, ga ponudimo zraven v skledici, da si lahko vsak svojo porcijo posuje še sam.
Vaniljeva jajčna krema
Recept za vaniljevo jajčno kremo je čudovito vsestranski, saj lahko s slastno kremo popestrimo celo vrsto slaščic.