
Puranji burgerji s koriandrom in gvakamolejem
Puranji burgerji s koriandrom in gvakamolejem

Sestavine
- 400 g mletega puranjega mesa
- 1 žlička worcestrske omake
- 85 g svežih krušnih drobtin
- 1 žlica sesekljanega koriandra
- 1 rdeča čebula
- 4 bombice za burgerje
- 1 žlička sončničnega olja
- sol in poper
- gvakamole
- 2 vloženi rdeči papriki
Gvakamole
- 2 zrela avokada
- 1 dolg rdeč čili
- 1 majhna rdeča čebula
- majhen šopek koriandra
- sok 1 limone
- 8 kapljic tabaska
- 2 žlici oljčnega olja
- sol

3 načini za zgostitev omak in juh
Okus je odličen, sestavine so kuhane do popolnosti, vendar je omaka preveč redka. Lahko bi jo povreli, a bi s tem koncentrirali okus, prekuhali vse ostale sestavine in porušili razmerje med omako in vsebino. Edina rešitev je uporaba nekakšnega sredstva za zgoščevanje, vendar katerega?

Pecivo, na katerega smo (skoraj) pozabili
Kam je izginilo jogurtovo pecivo? Pred leti smo ga pripravljali vsi, od babic od otrok pri pouku gospodinjstva, potem pa nihče več. Čas je za veliki povratek.

Kako jesti kot ljudje, ki živijo najdlje: skrivnosti "modrih con"
Na svetu obstajajo tako imenovane modre cone, območja, kjer ljudje pogosto dočakajo 100 in več let, prav tako pa redkeje zbolevajo za kroničnimi boleznimi. Njihov "recept" za dolgo življenje je kombinacija življenjskega sloga, družbene povezanosti – in seveda prehrane.
Sestavine
- 400 g mletega puranjega mesa
- 1 žlička worcestrske omake
- 85 g svežih krušnih drobtin
- 1 žlica sesekljanega koriandra
- 1 rdeča čebula
- 4 bombice za burgerje
- 1 žlička sončničnega olja
- sol in poper
- gvakamole
- 2 vloženi rdeči papriki
Gvakamole
- 2 zrela avokada
- 1 dolg rdeč čili
- 1 majhna rdeča čebula
- majhen šopek koriandra
- sok 1 limone
- 8 kapljic tabaska
- 2 žlici oljčnega olja
- sol
Postopek
Čebulo drobno sesekljamo. Mleto meso, worcestersko omako, drobtine, polovico koriandra in čebule, sol in poper zmešamo v enotno maso. Oblikujemo 4 polpete in jih do peke shranimo v hladilniku.
Žar ali rebrasto ponev močno segrejemo. Kruhke prečno prerežemo na pol. Eno minuto jih pečemo s prerezano stranjo navzdol in jih shranimo na toplem. Polpete premažemo z oljem, da se ne bodo prijemale podlage. Na vsaki strani jih pečemo 7 do 8 minut, da dobijo črne proge od reber/rešetke in so tudi znotraj pečene. Kruhke nadevamo s polpetami, gvakamolejem (glej opombo) in koščki paprike.
Slastni gvakamole
Čiliju odstranimo semena in ga drobno sesekljamo, drobno sesekljamo tudi čebulo in koriander. Avokada olupimo in jima odstranimo koščico, nato ju damo v skledo in z vilicami pretlačimo tako, da ima masa še nekaj teksture. V skledici zmešamo limonov sok, tabasko, čili, koriander, čebulo, oljčno olje in sol. Mešanico nežno vmešamo v avokado.