
Puranji burgerji s koriandrom in gvakamolejem
Puranji burgerji s koriandrom in gvakamolejem

Sestavine
- 400 g mletega puranjega mesa
- 1 žlička worcestrske omake
- 85 g svežih krušnih drobtin
- 1 žlica sesekljanega koriandra
- 1 rdeča čebula
- 4 bombice za burgerje
- 1 žlička sončničnega olja
- sol in poper
- gvakamole
- 2 vloženi rdeči papriki
Gvakamole
- 2 zrela avokada
- 1 dolg rdeč čili
- 1 majhna rdeča čebula
- majhen šopek koriandra
- sok 1 limone
- 8 kapljic tabaska
- 2 žlici oljčnega olja
- sol

Solati, ki vas bosta osvežili brez napora
Se vam sredi vročega poletnega dne res ljubi kuhati? Vsak dan res ni treba, posebno ob vsej obilici sveže zelenjave in sadja.

Pri ponovni rabi olja za cvrtje morate paziti na to
Bralka nas je vprašala: "Za cvrenje se porabi veliko olja in žal mi ga je vsakič zavreči, zlasti če uporabim arašidovo olje, ki ni poceni. Vem, da ga nekateri uporabijo večkrat, nisem pa prepričana, ali je to varno"

Hitra in slastna kosila z bučkami
Čeprav na prvi pogled morda delujejo skromno, skrivajo bučke pravo kulinarično bogastvo. Lahko jih kuhamo, cvremo, pečemo, vlagamo ali pa pojemo kar surove.
Sestavine
- 400 g mletega puranjega mesa
- 1 žlička worcestrske omake
- 85 g svežih krušnih drobtin
- 1 žlica sesekljanega koriandra
- 1 rdeča čebula
- 4 bombice za burgerje
- 1 žlička sončničnega olja
- sol in poper
- gvakamole
- 2 vloženi rdeči papriki
Gvakamole
- 2 zrela avokada
- 1 dolg rdeč čili
- 1 majhna rdeča čebula
- majhen šopek koriandra
- sok 1 limone
- 8 kapljic tabaska
- 2 žlici oljčnega olja
- sol
Postopek
Čebulo drobno sesekljamo. Mleto meso, worcestersko omako, drobtine, polovico koriandra in čebule, sol in poper zmešamo v enotno maso. Oblikujemo 4 polpete in jih do peke shranimo v hladilniku.
Žar ali rebrasto ponev močno segrejemo. Kruhke prečno prerežemo na pol. Eno minuto jih pečemo s prerezano stranjo navzdol in jih shranimo na toplem. Polpete premažemo z oljem, da se ne bodo prijemale podlage. Na vsaki strani jih pečemo 7 do 8 minut, da dobijo črne proge od reber/rešetke in so tudi znotraj pečene. Kruhke nadevamo s polpetami, gvakamolejem (glej opombo) in koščki paprike.
Slastni gvakamole
Čiliju odstranimo semena in ga drobno sesekljamo, drobno sesekljamo tudi čebulo in koriander. Avokada olupimo in jima odstranimo koščico, nato ju damo v skledo in z vilicami pretlačimo tako, da ima masa še nekaj teksture. V skledici zmešamo limonov sok, tabasko, čili, koriander, čebulo, oljčno olje in sol. Mešanico nežno vmešamo v avokado.